Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több tucat afgán sportolónőt menekítettek ki Afganisztánból


Burkát viselő afgán nő Kabulban 2021. október 4-én
Burkát viselő afgán nő Kabulban 2021. október 4-én

A labdarúgóvilág vezető testülete, a FIFA azt jelentette, hogy a második csoportban 57 olyan menekültet hoztak ki Afganisztánból Katarba, aki a női focihoz és a kosárlabdához kapcsolódik.

A főként nőkből és gyermekekből álló csoport október 20-án landolt Dohában a Qatar Airways járatán – áll a FIFA október 21-i közleményében, amely megköszöni a katari kormánynak, hogy „támogatta a széles körű megbeszéléseket és elősegítette ezeknek a legnagyobb veszélyben lévő személyeknek a biztonságos kijutását”.

A múlt héten a FIFA a katari kormánnyal együttműködve csaknem száz labdarúgót hozott ki Afganisztánból, köztük női játékosokat a családjukkal együtt. Albánia szintén együttműködött a közelmúltban a FIFA-val, hogy kijuttassa a veszélyeztetett sportolókat Afganisztánból.

Több tucat sportolónőnek sikerült elmenekülnie Afganisztánból, amióta a tálibok augusztus közepén megszerezték Kabul irányítását a nemzetközileg elismert kormánytól. A menekülteket Ausztráliában, Pakisztánban, Nagy-Britanniában, Portugáliában és másutt fogadták be.

Felszólították a kormányokat, hogy segítsenek

„Minden barátunkat a kormányokban és a futballközösségben szerte a világon felszólítok arra, hogy segítsen a tartózkodási engedélyek és vízumok megszerzésében a kimenekítetteknek, hogy biztonságos körülmények között új életet kezdhessenek” – mondta a FIFA elnöke, Gianni Infantino.

A tálibok 1996 és 2001 közötti brutális uralma idején a nők és lányok nem járhattak iskolába, nem dolgozhattak vagy sportolhattak.

A tálibok azt állítják, hogy most mérsékeltebbek lesznek, mint akkor voltak, de az ENSZ és jogvédő szervezetek aggodalmuknak adtak hangot a nőkre vonatkozó szigorú korlátozások végrehajtásának kierőszakolása miatt.

A tálib kormány nyilvánosan nem nyilatkozott a női sport jövőjéről, de a csoport kulturális bizottságának helyettes vezetője, Ahmadullah Vaszik szeptemberben azt mondta, hogy az afgán nőknek nem szabad sportolniuk, mert a testük láthatóvá válik a verseny során.

"A jövőt mindig egy labdával képzelem el" – egy afgán fiú álma
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:38 0:00

XS
SM
MD
LG