Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva: négy külföldi fegyverest vettek őrizetbe a pénteki támadás után, a halottak száma meghaladta a 130-at


Emberek után kutatnak a mentők a pénteki fegyveres támadás helyszínén Moszkvában 2024. március 23-án
Emberek után kutatnak a mentők a pénteki fegyveres támadás helyszínén Moszkvában 2024. március 23-án

Tizenegy embert, köztük négy feltételezett támadót vettek őrizetbe szombat délelőtt Oroszországban a pénteki terrortámadás nyomán. Terepszínű ruhába bújt fegyveresek több mint 130 embert öltek meg, és sokakat megsebesítettek, amikor tüzet nyitottak egy zsúfolt koncertteremben Moszkva egyik külvárosában.

A mentőosztagok még mindig emelnek ki újabb holttesteket a romok alól, már 133 halálos áldozatról szólnak a hírek. Biztonsági tisztviselők beszámolója szerint négy feltételezett fegyveres támadót vettek őrizetbe, mindannyian külföldi állampolgárok. Összesen tizenegy embert tartóztattak le az elmúlt csaknem két évtized legsúlyosabb oroszországi terrortámadásával kapcsolatban.

Gyászolók százai vittek virágot, plüssállatokat és helyeztek el üzeneteket a járdán, közvetlenül a támadás helyszíne, a Crocus épülete előtt. Moszkvában, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és sok más orosz városban is ideiglenes emlékműveket emeltek az áldozatoknak, virágot, gyertyát helyeztek el, és üzenetet küldtek az áldozatok rokonainak. A kormányépületek felett több helyen félárbócra engedték a nemzeti lobogót.

Virágot helyeznek el az áldozatok emlékére egy ideiglenes emlékműnél Szentpéterváron 2024. március 24-én
Virágot helyeznek el az áldozatok emlékére egy ideiglenes emlékműnél Szentpéterváron 2024. március 24-én

Putyin elnök „véres, barbár terrortámadásnak” minősítette a történteket, és nemzeti gyásznapot hirdetett vasárnapra. „Most a legfontosabb dolgunk annak megakadályozása, hogy azok, akik e vérfürdő mögött állnak, újabb bűncselekményt kövessenek el” – mondta a Kreml által március 23-án délután közzétett videóbeszédében Vlagyimir Putyin.

Az elnök utalt Ukrajna esetleges érintettségére is, megismételve orosz tisztviselők megjegyzéseit arról, hogy a feltételezett elkövetők egy részét a Belarusszal és Ukrajnával határos nyugat-oroszországi Brjanszki területen tartóztatták le.

Az Iszlám Állam (IÁ) fegyveres csoport vállalta magára a felelősséget a március 22-i gyilkos merényletért a 6200 férőhelyes Crocus City Hall koncerthelyszínen a Moszkva melletti Krasznogorszkban. A lövöldözést több robbanás kísérte, a felső emeletek lángba borultak, és a tető is beomlott.

A Crocus City Hall népszerű koncerthelyszín Moszkva szélén, egy előkelő kerületben, vonzza a jelentősebb orosz zenei szereplőket. Március 22-én a szovjet korszak Piknik együttese játszott volna, de nem lépett színpadra. Menedzserük azt mondta, hogy az együttes minden tagja biztonságban van.

A közösségi médiában közzétettek egy videót, amelyen látható, ahogy a koncertlátogatók bemennek a terembe, elfoglalják a helyüket, majd kitör a káosz. Lövedékek záporoznak, emberek százai futnak a kijáratok felé, míg mások fedezéket keresnek a 2004-es beszláni iskolai vérengzés óta legvéresebb oroszországi támadásban.

A Moszkvai területi egészségügyi minisztérium listát tett közzé azokról, akiket kórházba vittek: ezen 145 név szerepel, köztük gyerekeké.

A Telegramon és más közösségi oldalakon állítólagos szemtanúk beszámolói láthatók. Az egyikük arról írt, hogy „minden oldalról lövöldöztek”.

Órákkal az incidens kezdete után az Iszlám Államhoz köthető Telegram-csatornák közleményt adtak ki arról, hogy a csoport harcosai „nagy tömeget támadtak meg (…) az orosz főváros, Moszkva külvárosában”.

A RIA Novosztyi jelentése szerint legalább három fegyveres vett részt a támadásban, míg az Interfax legkevesebb öt támadóról adott hírt.

Az Iszlám Állam közleménye – amelynek valódiságát az amerikai hírszerző szolgálatok is megerősítették – azt állítja, hogy a támadók „biztonságban visszatértek a bázisaikra”, ám ezt nem lehet megerősíteni, és az sem világos, hogy a fegyveresek el tudták-e hagyni a lángba borult épületet.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy Washington az elmúlt hetekben figyelmeztette Moszkvát egy támadás lehetőségére.

Két héttel korábban az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége felhívta Oroszország figyelmét arra, hogy szélsőségesek azt tervezik: a közeljövőben támadást hajtanak végre a fővárosban. Közvetlenül ezt megelőzően a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy meghiúsított egy támadást egy moszkvai zsinagóga ellen, amelyet az Iszlám Állam afganisztáni szervezete, az ISIS-Horaszán vagy ISIS-K készült végrehajtani.

Vlagyimir Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy a Kreml vezetőjét „az első percekben” tájékoztatták a támadásról, és „folyamatosan kapja az információkat arról, hogy mi történik, akárcsak az összes érintett szolgálat intézkedéseiről”.

Mint mondta, Putyin „minden szükséges utasítást megadott”.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „ítélje el ezt a véres terrortámadást”.

António Guterres ENSZ-főtitkár egy szóvivőjén keresztül közölte, hogy „a lehető leghatározottabban elítéli” a támadást. Az Egyesült Államok, Franciaország, Törökország, Olaszország, az EU és más országok vezetői is elítélték.

„Szörnyű tragédia történt ma a Crocus City bevásárlóközpontban – írta Szergej Szobjanin moszkvai polgármester Telegramon. – Részvétem az áldozatok hozzátartozóinak.”

Az Európai Unió egy szóvivője útján közölte, hogy „megdöbbentették és felháborították a történtek”, és „elítél minden, civilek elleni támadást”. Hozzátette: „Gondolatban az érintett orosz emberekkel vagyunk.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG