Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fegyveres támadás Moszkva mellett egy koncertteremben, legkevesebb negyvenen meghaltak, sok a sebesült


Az orosz mentőszolgálatok járművei parkolnak az égő Crocus City Hall koncerthelyszín közelében, Moszkva mellett 2024. március 22-én
Az orosz mentőszolgálatok járművei parkolnak az égő Crocus City Hall koncerthelyszín közelében, Moszkva mellett 2024. március 22-én

Terepruhás fegyveresek nyitottak tüzet a Crocus City Hall koncerttermének közönségére a Moszkva melletti Krasznogorszkban. Egyes jelentések szerint három, más források szerint öt fegyveres hajtotta végre a támadást, vélhetően automata fegyverekkel. Legkevesebb negyvenen meghaltak, sok a sebesült. Magyar áldozatokról nem tud a külügy. A támadást öt nappal az orosz elnökválasztás után hajtották végre.

A jelentések több robbanásról számolnak be, a fotókon és a közösségi oldalakra feltöltött videókon azt lehet látni, hogy lángok csapnak ki az épületből, és hatalmas füst gomolyog a felső szintekről.

A közösségi portálokon megosztott videókon azt is látni, ahogy gépfegyveresek rohannak be a terembe a Piknik együttes koncertje előtt. Ellentmondó jelentések vannak a támadók számáról. A RIA Novosztyi értesülése szerint legkevesebb három fegyveres vett részt az akcióban, úgy tűnik, hogy automata fegyverekből nyitottak tüzet, az Interfax jelentése szerint viszont legalább öt támadó volt.

A Channel 112 jelentése szerint mintegy negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van a támadásnak.

Az orosz főügyészség egyelőre annyit közölt, hogy tudják a halottak számát. Az épületkomplexumban tűz van, az ott-tartózkodókat evakuálják. Meg nem erősített jelentések szerint a tűz elzárja a kijáratokat, emiatt többen az épületben rekedtek. Különleges biztonsági erők és rendőrök vannak a helyszínen, a Moszkva határában, egy frekventált kerületben álló Crocus City Hallnál, amely népszerű koncerthelyszín, a legfelkapottabb orosz fellépőket vonzza.

Füstöl a Crocus City Hall koncerthelyszín Moszkva külvárosában 2024. március 22-én
Füstöl a Crocus City Hall koncerthelyszín Moszkva külvárosában 2024. március 22-én

Andrej Vorobjov, a Moszkvai terület kormányzója szerint legkevesebb 21 ember került sebesüléssel kórházba.

A Telegram és más közösségi oldalak megosztották az állítólagos szemtanúk beszámolóit, egyikük azt mondta, hogy a támadók „minden oldalról lőttek”.

Nem tudnak magyar áldozatról

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán számolt be arról, hogy jelenleg nincs tudomásuk magyar áldozatokról, sérültekről, a moszkvai nagykövetség munkatársai valamennyien biztonságban vannak.

„A konzuli védelemre regisztrált állampolgárainkat értesítettük, és az illetékes hatóságokkal szorosan együttműködve folyamatosan nyomon követjük az eseményeket. A konzuli szolgálatunk sürgősségi telefonszáma folyamatosan rendelkezésre áll a magyar állampolgárok számára” – áll a bejegyzésben.

Már korábban figyelmeztették az orosz vezetést

A külföldi kormányok az elmúlt hetekben állítólag figyelmeztették Oroszországot az incidens veszélyére.

Az Egyesült Államok nagykövetsége március 7-én közölte, hogy „figyeli azokat a jelentéseket, amelyek szerint szélsőségesek küszöbönálló tervei szerint nagy moszkvai összejöveteleket céloznak meg, beleértve a koncerteket”.

Az Oroszországba készülő amerikai állampolgároknak azt tanácsolták, hogy kerüljék a tömeget.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova véres terrortámadásról beszélt, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el.

A támadást öt nappal azután hajtották végre, hogy Vlagyimir Putyin a március 15–17-i elnökválasztáson – az orosz hivatalos jelentés szerint 87 százalékos – győzelmet aratott, és ezzel újabb hat évre szerzett mandátumot. Nyugati vezetők szerint ugyanakkor Putyin választási győzelme nem volt sem szabad, sem tisztességes.

Putyin harmadik világháborút emleget, és most először kimondta Navalnij nevét
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG