Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több tucat palesztint öltek meg az izraeli légicsapások Gázában


Otthonát vesztett palesztin nő üldögél egy lerombolt épület előtt Rafahban 2023. december 27-én
Otthonát vesztett palesztin nő üldögél egy lerombolt épület előtt Rafahban 2023. december 27-én

Városokat, falvakat és menekülttáborokat bombáztak Gáza-szerte éjjel az izraeli erők, több tucat embert öltek meg a Hamász ellen indított légi és szárazföldi offenzívában, amely kiterjedt az övezet nagy részére, és újabb ezreket kényszerített otthonuk vagy menedékhelyük elhagyására.

A háború már több mint húszezer palesztin életét követelte, és elűzte otthonából a 2,3 milliós lakosság 85 százalékát. Gáza északi részének zöme már hetekkel ezelőtt a földdel vált egyenlővé, nagyrészt elnéptelenedett és elszigetelődött az övezet többi részétől. Sokan attól tartanak, hogy hasonló sors vár a déli részre is.

Izrael megfogadta, hogy felszámolja a Hamászt – amely még mindig makacs ellenállást fejt ki északon is –, és hazaviszi a több mint száz túszt, akik még mindig a fegyveresek fogságában vannak a Dél-Izrael ellen október 7-én elkövetett támadás után, amelyben mintegy 1200 embert, többségében civileket öltek meg.

Izrael elveti a nemzetközi tűzszüneti felhívásokat, mondván, hogy az a Hamász győzelmét jelentené.

Az Egyesült Államok – miközben döntő mértékben támogatja az offenzívát – sürgeti Izraelt, hogy tegyen többet a civil életek megkímélésére és engedjen be több segélyt. A segélyszervezetek dolgozói az ENSZ tisztviselői szerint azonban arról számoltak be, hogy a Gázába érkező élelmiszer, üzemanyag és egészségügyi felszerelés mennyisége még mindig messze elmarad a szükségestől, és Gázában minden negyedik palesztin éhezik.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU vezetői egyre inkább kiállnak a humanitárius tűzszünet mellett Gázában

Légicsapások északon és délen

Az észak-gázai Bejt Lahia városában – amely az októberben kezdett szárazföldi invázió egyik első célpontja volt – egy izraeli légicsapás legkevesebb 21 embert temetett a romok alá, köztük nőket és gyerekeket – számolt be róla egy családtag.

Basszel Keir al-Din, az egyik helyi tévécsatorna újságírója elmondta, hogy a légicsapás lerombolta a családi házát, és súlyosan megrongált három szomszédosat. Családja tizenkét tagját – köztük három, két-, hét- és nyolcéves gyermeket – temette maga alá, akik vélhetően meghaltak, kilenc szomszédjának pedig nyoma veszett.

Gáza középső részén izraeli harci gépek és tüzérségi osztagok lőtték a zsúfolt Burejdzs és Nuszejrat menekülttábort, és romboltak le épületeket – közölték az ott élők. Izrael a héten bejelentette, hogy Gáza középső részére is kiterjeszti szárazföldi offenzíváját. Légicsapások, valamint ágyúzások hullámai előzik meg a katonák és a tankok bevonulását.

A közeli Dejr al-Balah egyik kórházába 25 ember, köztük öt gyermek és hét nő holttestét vitték be az éjszaka folyamán – derült ki a kórházi adatokból csütörtökön. Szünet nélküli robbanások hallatszottak egész éjszaka a városban, ahol emberek százezrei kerestek menedéket, sokan a járdán töltik a hideg éjszakákat.

„Ez a gyilkosságok és a mészárlás újabb éjszakája volt” – mondta Szaid Musztafa, a nuszejrati tábor lakója. Beszámolója szerint még mindig hallatszik az emberek kiáltozása egy szerdán eltalált ház romjai alól.

„Nem tudjuk kiszabadítani őket. Halljuk a sikolyukat, de nincs felszerelésünk” – mondta.

Délebbre, Hán Júniszban az al-Amal Kórház közelében végrehajtott légicsapásban legalább tíz ember meghalt, további tizenkettő pedig megsebesült – közölte a palesztin Vörös Félhold. A várost a lakók zöme elhagyta, de sokan az al-Amal és egy másik kórház közelében húzzák meg magukat abban a reményben, hogy megmenekülnek a bombázástól.

Újabb menekülthullám

A burejdzsi menekülttáborban élő Rami Abu Moszab azt mondja, hogy az elmúlt napokban több ezer ember hagyta el otthonát az intenzív bombázás miatt. Ő azt tervezi, hogy a táborban marad, mert nem érzi úgy, hogy Gázában bárhol is biztonságban lenne.

„Itt is halnak az emberek, ott is halnak – mondja. – Jobb otthon meghalni.”

Burejdzs és Nuszejrat azok közé a táborok közé tartozik, amelyeket több százezer palesztin menekült elhelyezésére építettek az Izrael létrehozását övező 1948-as háború óta a térségben. Időközben zsúfolt lakónegyedekké nőttek.

Körülbelül hétszázezer palesztin menekült el vagy kényszerült otthona elhagyására az akkori konfliktus során. A palesztinok nakbának vagy katasztrófának nevezik a kivándorlást. Október 7. óta mintegy 1,9 millióan hagyták el az otthonukat Gázában.

Ahogy Izrael kiszélesítette offenzíváját, a menekülő palesztinok az egyiptomi határ közelében és a Földközi-tenger déli partvidéke mentén tömörültek, ahol zsúfolásig megteltek a menedékhelyek és a sátortáborok. Izrael még ezeken a területeken is folytatja a támadásokat a szerinte fegyveres célpontok ellen.

Az izraeli hadsereg a Hamászt okolja a civil halálos áldozatok magas számáért, aki harcosokat, alagutakat és rakétavetőket helyez el sűrűn lakott területeken. De a hadsereg ritkán kommentálja az egyes légicsapásokat.

Izrael gázai offenzívája már most is a közelmúlt történelmének egyik legpusztítóbb hadjárata. A Hamász irányítása alatt álló Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint több mint 21.100 palesztin halt meg, többségükben nők és gyerekek. Az adatok nem tesznek különbséget a civil és a fegyveres áldozatok között.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy fegyveresek ezreit ölte meg, de bizonyítékot nem mutatott be rá, és hogy 167 katonája vesztette életét a szárazföldi offenzívában.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG