Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Többször is atrocitás érte a NAV-ellenőröket a Balatonnál és a Velencei-tónál


A NAV munkatársa jövedéki termékeket ellenőriz egy szórakozóhelyen Nyíregyházán 2014. augusztus 23-án (képünk illusztráció)
A NAV munkatársa jövedéki termékeket ellenőriz egy szórakozóhelyen Nyíregyházán 2014. augusztus 23-án (képünk illusztráció)

Nem adtak számlát vagy nem jelentették be az alkalmazottakat – ezek voltak a leggyakoribb szabálytalanságok a NAV által ellenőrzött vendéglátó- és szálláshelyeken, valamint strandi árusoknál a Balatonnál és a Velencei-tónál. Volt, ahol atrocitás érte az ellenőröket, egy esetben rendőrt is kellett hívni – közölte az adóhatóság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei idén is meglátogatták a Balaton és a Velencei-tó környékén a vendéglátóhelyeket, a strandokon árusítókat és a szálláshelyeket, eddig a vizsgálatok csaknem negyede állapított meg valamilyen szabálytalanságot – közölte a NAV.

Augusztus első hetéig több mint 1800 esetben vizsgálták egyebek mellett a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését és a jövedéki termékek árusítását.

A nyugta- és számlaadás, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének vizsgálata négyszáznál is több mulasztást tárt fel. Ebből csaknem háromszáz esetben az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos probléma vagy nyugtaadás elmulasztása történt, az alkalmazottakat 83 vállalkozó nem jelentette be. A jövedéki szabályokat 25 kereskedő sértette meg – írták.

Az ellenőrzések 24 százaléka zárult valamilyen hiányosság megállapításával, eddig mintegy tízmillió forint mulasztási bírságot szabtak ki. A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésre is számíthatnak, de annak megkezdéséig még önellenőrizhető a be nem vallott adó – hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

Az ellenőröket többször érte atrocitás, megpróbálták őket munkájukban akadályozni. Előfordult, hogy rendőrt kellett hívni a vizsgálat befejezéséhez.

A több megyét érintő akció folytatódik, az ellenőrzések legalább őszig, az idegenforgalmi szezon végéig tartanak – közölte a NAV.

XS
SM
MD
LG