Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Toleranciára szólít fel a német kormány az AfD helyhatósági győzelme után


Robert Sesselmann-nak, a szélsőjobboldali AfD jelöltjének plakátja Sonnebergben, Németországban 2023. június 26-án
Robert Sesselmann-nak, a szélsőjobboldali AfD jelöltjének plakátja Sonnebergben, Németországban 2023. június 26-án

A német kormány közölte: olyan értékek alakítják az országot, mint a tolerancia és a tisztelet. Ezek betartására szólított fel egy nappal azután, hogy egy szélsőjobboldali párt először nyert helyhatósági választást.

Az Alternatíva Németországért (AfD), amelyet a biztonsági szolgálatok a szélsőségesekhez fűződő kapcsolatai miatt vizsgálnak, vasárnap a Frankfurttól mintegy 180 kilométerre keletre fekvő Sonneberg megyében megnyerte az időközi választást.

Olaf Scholz kancellár szóvivője nem kívánta közvetlenül kommentálni a helyi választás eredményét, de fontosnak nevezte, hogy komolyan vegyék az aggodalmakat, és „civilizált vitákat” folytassanak.

„Országunkat olyan értékek alakítják, mint a méltányosság, a tolerancia, a tisztesség és a tisztelet. Ezt újra és újra ápolni és gyakorolni kell” – mondta Steffen Hebestreit Berlinben újságíróknak.

Az AfD jelöltje, Robert Sesselmann jobbközép riválisával szembeni győzelmét élesen bírálták a rasszizmus ellen küzdő aktivisták és mások is.

Charlotte Knobloch holokauszttúlélő, a Müncheni Zsidó Hitközség elnöke szerint a Sonnebergben szavazók „veszélyes döntést” hoztak, de hozzátette, hogy a szövetségi és tartományi szintű hivatalnokok is felelősséget viselnek az eredményért.

Az AfD egy évtizede alakult, és először 2017-ben jutott be a parlamentbe, miután az előző években Európába érkező menekültáradatra válaszul migránsellenes kampányt folytatott.

A párt húsz százalék körüli támogatottsága az országos felmérésekben elbizonytalanította a mainstream pártokat egy olyan országban, ahol a fasizmus húszas és harmincas évekbeli felemelkedése még mindig fontos tantárgy az iskolákban. Három keleti tartományban – köztük Türingiában, ahol Sonneberg található – még magasabb a párt népszerűsége a jövő évi regionális választások előtt.

Ricarda Lang, a Scholz-kormányban részt vevő Zöldek társelnöke azt mondta, hogy „most minden demokratikus pártnak az lesz a feladata, hogy megakadályozza az AfD normalizálódását, mert egyértelmű, hogy továbbra is veszélyt jelent a demokráciára.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG