Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tömeges oltásba kezdtek az oroszok


Egy férfit beoltanak a koronavírus elleni orosz Szputnyik-V vakcinával a moszkvai GUM áruházban kialakított oltóponton, 2021. január 18-án.
Egy férfit beoltanak a koronavírus elleni orosz Szputnyik-V vakcinával a moszkvai GUM áruházban kialakított oltóponton, 2021. január 18-án.

Papíron már mindenki számára elérhető a vakcina Oroszországban, de míg a fővárosban sok az oltási pont, a régiókba kevesebb vakcina jutott.

Oroszországban kiterjedt oltási kampányba kezdtek, amely mostantól minden orosz számára elérhető, az országban így akarják meggátolni a vírus terjedését anélkül, hogy újra országos lezárást kellene elrendelni. Január 18-án több tucat moszkvai állt sorban a Vörös téren felállított oltási pontnál, hogy megkapják a hazai fejlesztésű Szputnyik-V vakcinát.

Oroszországban, ahol nemzetközi összevetésben a negyedik legtöbb koronavírusos esetet regisztrálták, a múlt hónapban kezdték el tömegével beoltani az egészségügyi alkalmazottakat és tanárokat, annak ellenére, hogy az oltószer még csak a klinikai tesztelés harmadik fázisában járt.

"Kérd az oltást vagy ki vagy rúgva!"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:08 0:00

Vidéken kevesebb az oltószer

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten hivatalosan is megnyitotta az oltási programot a 146 milliós ország teljes lakosságának a számára, és több vakcina előállítására utasított. Tatyana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az orosz hatóságok 20 millió állampolgárt akarnak beoltani az első negyedévben.

De míg a vakcina széles körben hozzáférhető Moszkvában, addig a jelentések szerint a legtöbb vidéki régió eddig kevesebb mint ötezer adag oltószert kapott. A legtöbb európai országgal ellentétben Oroszország nem vezetett be újra országszintű járványügyi korlátozásokat a második hullám kitörésének ellenére sem.

Az orosz egészségügyi hatóságok több mint 3,5 millió koronavírusos esetet jelentettek a járvány kezdete óta, és több mint 66 ezer áldozata van eddig az országban a betegségnek. Egyesek szerint ez a szám a valóságban ennél is nagyobb lehet.

Készült az AFP, a Reuters és a TASSZ tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG