Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tömegtüntetésekkel akarják rábírni a Kremlt Navalnij szabadon bocsátására


A szentpétervári tüntető poszterén a felirat: " a méreg a nők, a gyávák és az eunuchok fegyvere" 2020. augusztus 20.
A szentpétervári tüntető poszterén a felirat: " a méreg a nők, a gyávák és az eunuchok fegyvere" 2020. augusztus 20.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus már hazatérése előtt feltételezte, hogy le fogják tartóztatni, és támogatóival együtt azt tervezte, hogy tömegtüntetésekkel bírják majd rá a Kremlt a szabadon bocsátására – mondta az aktivista egyik közeli szövetségese.

A Vlagyimir Putyin leghangosabb bírálójaként számon tartott politikust vasárnap vették őrizetbe, miután megérkezett Berlinből. Azóta ott lábadozott, hogy tavaly augusztusban megmérgezték, szerinte az orosz elnök utasítására. Putyin ezt tagadja, és úgy nyilatkozott, hogy Navalnij része az őt célzó amerikai lejárató kampánynak.

A 44 éves jogász jelenleg négy, ellene indított jogi eljárás kimenetelét várja moszkvai börtönében. Szerinte ezek politikailag motivált eljárások.

Navalnij hívei országos demonstrációkat hirdettek meg szombatra annak érdekében, hogy kikényszerítsék a politikus elengedését, a hideg, téli időjárás és a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások azonban nehezítik a szervezők dolgát.

Kormányzati illetékesek szerint Navalnij börtönben marad

Leonyid Volkov, Navalnij egyik közeli szövetségese azt mondta a Reutersnek, hogy az ellenzék újabb videófelvételeket készül közzétenni Putyinról, illetve környezetéről. Hasonlókat ahhoz, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra az orosz elnök állítólagos fényűző palotájáról. Ez a videó már 53 millió megtekintésnél jár.

„Tudjuk, hogy a Kreml fél a tömegtüntetésektől. Tudjuk azt is, hogy az utóbbi években így vagy úgy, de mindig meghátrált, ha a tüntetések elég erősek voltak” – emelte ki Volkov.

Névtelenséget kérő orosz kormányzati illetékesek ugyanakkor azon véleményüknek adtak hangot, hogy Navalnij fenyegetéssé vált, így valószínűleg börtönben marad akkor is, ha elhúzódó tiltakozások lesznek.

Volkov azonban nyugodt. Rámutatott, hogy Navalnijt 2013-ban öt év börtönbüntetésre ítélték, de a Kreml közelében rendezett demonstrációk után szabadon bocsátották.

„Akkor is sikerült, és most is sikerülni fog. A legfontosabb, hogy ne féljünk” – fogalmazott.

Navalnij még nem jelent komoly veszélyt Putyinra

A Levada független orosz közvélemény-kutató intézet szerint Putyin támogatottsága meghaladja a 60 százalékot, míg Navalnijé csak 15-17 százalékon áll. Utóbbi tehát nincs olyan helyzetben, hogy megdönthesse a kormányt, viszont így is sokat tud tenni a hatóságok hiteltelenítése érdekében.

Az orosz kormány képviselői gúnyosan reagáltak azon állításokra, amelyek szerint Navalnij veszélyt jelentene Putyinra.

Emellett tagadták, hogy befolyásolnák a bíróságokat vagy a bűnüldöző szerveket, amelyek betiltották a szombati tüntetést, őrizetbe vettek több ellenzéki politikust, illetve eltanácsolták a közösségi oldalakat a megmozdulást hirdető bejegyzések terjesztésétől.

A Kremlhez közeli források szerint nem valószínű, hogy Navalnij a szeptemberi parlamenti választások előtt szabadlábra kerül.

A név nélkül nyilatkozó tisztségviselők úgy vélik, hogy a kemény hatósági fellépés erősítette Navalnij támogatottságát. Most sokan mártírként tekintenek rá, ezért hiba lenne hosszú időre börtönbe zárni. Mint mondták, ahhoz még ennek ellenére idő kell, hogy komoly fenyegetést jelentsen az államfőre

„Tiszta hülyék. Szerintem le fogják csukni, és hőst csinálnak belőle. Csak a jelenre tudnak gondolni, a jövőre nem” – húzta alá egyikük.

Készült a Reuters jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG