Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij nyomoz: „Putyin álompalotája” a Fekete-tenger partján


A palotát az exkluzív fekete-tengeri gelendzsiki öbölben építették fel
A palotát az exkluzív fekete-tengeri gelendzsiki öbölben építették fel

Új, leleplező videóval állt elő a hazatérése után vizsgálati fogságba vetett orosz korrupcióellenes aktivista és ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij. Az általa alapított Korrupcióellenes Alapítvány egy hosszú összeállításban mutat be egy Putyin elnöknek tulajdonított exkluzív, tengerparti palotát.

A Putyin palotája című tényfeltáró anyag szerint a templomot, 2500 négyzetméteres üvegházat, mozit és a tengerpartra vezető különleges alagutat is magában foglaló komplexumot a fekete-tengeri Gelendzsikben építették fel.

A luxuspalota és a hozzá kapcsolódó épületek – a Navalnij alapítvány szerint – 100 milliárd rubelbe, azaz 1 milliárd 350 millió dollárba kerültek.

A palota egyik terme (a kép rekonstrukció)
A palota egyik terme (a kép rekonstrukció)

A 17 691 négyzetméteres komplexumban sisa-bár, uszoda és játékautomatákkal felszerelt kaszinó is található. Az első fotókat a már régóta „Putyin-palotaként” emlegetett ingatlan belsejéről a Navalnij-csapat publikálta. Az orosz elnök tagadta, hogy köze lenne a palotához, de az orosz ellenzék számára az az egészen a hatalom csúcsáig érő, elterjedt állami korrupció jelképévé vált.

„Ez Oroszország leginkább őrzött palotája, állam az államban. Ez Putyin legnagyobb titka, több száz, talán több ezer ember – őrök, kertészek, és az ország leggazdagabb és leghíresebb embereinek dolgozó építészek – szolgálják ki” – hallható a kétórás YouTube-videó kommentárjában.

„Monaco eltörpül mellette és az FSZB bufferzónája védi”

Navalnij nyomozói szerint a Monacónál 39-szer nagyobb palotát „úgy építették meg, hogy a szárazföldről, a tengerről és a levegőből is elérhető legyen”. A komplexumot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat tulajdonában lévő 7000 hektáros ütközőzóna veszi körül, amit Navalnijék szerint bérbe adtak a palotát birtokló cégnek.

Az anyag szerint a többezer alkalmazottnak megtiltották, hogy még egyszerű, kamerás mobiltelefonokat is maguknál tartsanak, a palotába érkező autóknak pedig „több ellenőrzőponton kell áthaladniuk”.

Ma bemutatjuk Önöknek Putyin legnagyobb titkát, a palotáját. Megmutatjuk kívülről, belülről. Kiadtuk a tervrajzokat, amin látszik a bútorok és a szellőzőrácsok helye. Minden szoba, minden folyó, minden négyzetméter immár közvagyon – az oroszok így ellátogathatnak majd Putyin otthonába” – hallható még a videóban.

A palota része egy színházterem is (a kép rekonstrukció)
A palota része egy színházterem is (a kép rekonstrukció)

Ugyan egy cég nevére van bejegyezve, de Navalnij szerint Putyin a tulajdonosa

Az úgynevezett Putyin-palotát 2005 és 2010 között építették. 2010-ben Szergej Kolesznyikov orosz üzletember elmenekült Oroszországból, miután egy, az akkori elnöknek, Dmitrij Medvegyevnek írt nyílt levélben felfedte a pazar fekete-tengeri palota építését, amit szerinte Vlagyimir Putyin rendelt meg egymilliárd dollár illegálisan felhasznált pénzből.

A nyomozás szerint az ingatlan mostani tulajdonosa a Binom nevű cég, amelyet Putyin unokaöccséhez, Mihail Selomovhoz kötődő emberek igazgatnak. Az aktivisták szerint ugyanakkor a valódi tulajdonos maga az orosz elnök.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy ugyan nem látta az anyagot, de azzal utasította vissza, hogy az régi állítások újrakevert változata és arra utalt, hogy Putyinnak nincs ilyen ingatlanja.

Nem ismerem ennek a nyomozásnak a részleteit. Viszont azonnal azt tudom mondani, hogy ez egy régi lemez. Sok évvel ezelőtt már elmagyaráztuk, hogy Putyinnak nincs palotája Gelendzsikben” – idézte Peszkovot az Interfax hírügynökség.

Navalnij ismét rács mögött, de alapítványa nem állt le

A leleplezőnek szánt anyagot mindössze néhány nappal azután adták ki, hogy egy moszkvai bíróság elrendelte az Oroszországba épphogy hazatért Alekszej Navalnij 30 napos őrizetbe vételét. Az ellenzéki vezért egy korábbi, felfüggesztett börtönbüntetést feltételeinek megsértésével vádolják és újra bíróság elé akarják állítani. Navalnij hívei szerint ismét politikai indítékkal akarnak lesújtani rá a jog eszközeivel.

A 44 éves Navalnijt a moszkvai Seremetyevo reptéren vették őrizetben január 17-én, amikor hazatért Berlinből. Az ellenzéki vezér hónapokat töltött egy német kórházban azt követően, hogy a nyugati kormányok szerint novicsok idegméreggel akarták megölni 2020. augusztusában. Navalnij személyesen Putyint vádolta azzal, hogy parancsot adott a meggyilkolására.

Az aktivista letartóztatása világszerte felháborodást váltott ki és egy sor külföldi kormány és szervezet követelte azonnali szabadon engedését.

A Fehér Menyasszony

Gelendzsik – a török név jelentése Fehér Menyasszony – a várost és környékét a XIX. században hódította meg a cári birodalom. A helyi lakosok között az oroszok mellett megtalálhatók az oroszországi görög közösség és több kaukázusi nemzet képviselői.

A kisváros azért kerülte el a II. világháborús pusztítást, mert nem épült ki a vasút. A németek a közeli Novorosszijszkig jutottak, ahol véres csatákat vívtak a Vörös Hadsereggel.

A település már a szovjet időkben is népszerű üdülőhely volt, akkoriban a különböző állami cégek és szakszervezetek küldték oda szanatóriumi kezelésre a dolgozókat míg a hatóságok megtűrték, hogy az ingatlantulajdonosok szobákat adjanak ki a magánlátogatóknak.

Az 1956-ban Szovjetunióba száműzött Rákosi Mátyás Krasznodárban – a megyeszékhelyen – élt, ahol ingyen ellátást kapott, ötszobás lakást utaltak ki neki, nyáron pedig egy dácsán tölthette az időt Gelendzsikben.

A Putyin-érában a város hatalmas átalakuláson ment át és a földközi-tengeri üdülőhelyeket idéző beach-bárok és éttermek lepték el, egyre-másra épültek a modern panziók és az egekbe szöktek az ingatlanárak.

Az Interfax tudósításának felhasználásával

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG