Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törlik a közösségi médiumok a srebrenicai népirtás tényét tagadó tartalmakat


Srebrenica – emlékhely Potočariban az 1995-ös népirtás áldozatainak. A kép 2021. július 11-én készült
Srebrenica – emlékhely Potočariban az 1995-ös népirtás áldozatainak. A kép 2021. július 11-én készült

A Twitter és a Google megerősítette a Szabad Európának, hogy törölni fogják az olyan tartalmakat, amelyek tagadják, hogy népirtás volt a bosznia-hercegovinai Srebrenica várost elfoglaló boszniai szerb erők által elkövetett 1995-ös vérengzés.

A Kanadai Népirtáskutató Intézet (IRGC) szerdán szólította fel a két technológiai óriást, hogy tiltsák be platformjaikon a srebrenicai népirtás tagadását.

A Szabad Európa további részleteket kért az IRGC kéréséről, amire a Twitter és a YouTube azt válaszolta, hogy a cégeknek „világosan alkalmazott irányelveik vannak”, amelyek tiltanak bármilyen gyűlöletbeszédet.

A YouTube-ot birtokló Google közölte: töröl minden tartalmat, amely megsérti a gyűlöletbeszéd terjesztését akadályozni hivatott szigorú szabályait. „Világos és bejáratott, gyűlöletbeszédről szóló irányelveink vannak. Ezek tiltják az olyan tartalmakat, amelyek minimalizálják vagy tagadják az alaposan dokumentált események megtörténtét – például a srebrenicai népirtást. Ha egy tartalomról kiderül, hogy sérti ezeket az elveket, akkor eltávolítjuk” – mondta egy YouTube-szóvivő a Szabad Európának.

Hasonló választ kaptak kollégáink a Twittertől.

Nemzetközi döntések

1995. július 11-én a boszniai szerb erők több mint nyolcezer bosnyák muszlim fiút és férfit ejtettek fogságba a kelet-boszniai Srebrenica városban, amikor a holland ENSZ-kontingens nem volt hajlandó többé oltalmat biztosítani nekik. Az ezután kezdődő tömeges kivégzések a legsúlyosabb atrocitások voltak Európában a második világháború óta.

A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűntettekkel foglalkozó Nemzetközi Törvényszék (ICTY) és a Nemzetközi Bíróság (ICJ) több döntése is népirtásként definiálta a történteket.

Emir Ramić, a Kanadai Népirtáskutató Intézet (IRGC) igazgatója elmondta a Szabad Európának, hogy szervezete tárolja a közösségi médiában megjelenő tartalmak adatait. Megerősítette, hogy a screbrenicai népirtás áldozatait inzultáló bejegyzések többsége Szerbiából, és egy kisebb része Oroszországból, Franciaországból és más államokból származik.

A srebrenicai népirtás miatt Ratko Mladićot, a boszniai szerbek háborús parancsnokát és egykori politikai vezetőjüket, Radovan Karadžićot is jogerősen életfogytig tartó börtönre ítélte az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (IRMCT).

Szerb illetékesek tagadják, hogy a boszniai szerb erők tette népirtás lett volna. A szerbiai kormány számára – és ahogy Aleksandar Vučić elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tartott június 8-i felszólalásában fogalmazott„ez egy borzasztó bűncselekmény”.

XS
SM
MD
LG