Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törökország betiltotta az Amerika Hangja és a Deutsche Welle adását


Az RTUK egyik tisztviselője jegyzetel Isztambulban, az IMC TV vezérlőjében 2016. október 4-én
Az RTUK egyik tisztviselője jegyzetel Isztambulban, az IMC TV vezérlőjében 2016. október 4-én

A török műsorszolgáltatási hatóság megtiltotta a hozzáférést az amerikai finanszírozású Amerika Hangja (VOA) és a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati műsorszolgáltató törökországi adásához. A DW szerint ez cenzúra, és jogi lépéseket terveznek.

A rádiós és televíziós műsorokat felügyelő török testület, az RTUK közölte, hogy egy februári döntést hajt végre, amely arra kötelezi a török nyelvű televíziós tartalmakat sugárzó online nemzetközi médiumokat, hogy kérjenek engedélyt.

A letiltás egy nappal azután történt, hogy egy ankarai bíróság megerősítette a határozatot.

Recep Tayyip Erdoğan elnököt már korábban is vádolták tekintélyelvűséggel és a független média ellehetetlenítésével, miközben igyekezett megszilárdítani hatalmát, különösen a 2016-os puccskísérlet óta.

Az RTUK a VOA és a DW betiltása miatti kritikákra reagálva azt állította, hogy a törvény szerint jár el, mert egyik csatorna sem teljesítette a műsorszórási engedélyek feltételeit.

A hatóság a „független bíróságra” is hivatkozott, és értelmetlennek nevezte a sajtószabadság megsértésére vonatkozó panaszokat.

A Deutsche Welle azt ígérte, hogy jogi lépéseket tesz az ügyben.

A német közszolgálati csatorna szerint „az engedélyezés lehetővé tette volna a török kormány számára a szerkesztői tartalom cenzúrázását”.

A német csatorna vezérigazgatója, Peter Limbourg azt mondta, hogy a DW levelezett, sőt személyesen is beszélt a török szabályozó hatóság elnökével, hogy elmagyarázzák neki: egy független műsorszolgáltató számára elfogadhatatlan, hogy például törölniük kelljen az RTUK által helytelennek ítélt online tartalmakat.

A VOA székhelye Washingtonban van, és az amerikai kormány független ügynöksége, a U.S. Agency for Global Media (USAGM) felügyelete alatt áll (ehhez a szervezethez tartozik a Szabad Európát működtető RFE/RL is – a szerk.).

Yaman Akdeniz, az Isztambuli Bilgi Egyetem kiberjogász professzora a VOA Turkishnak azt mondta, hogy „a hozzáférés teljes blokkolása ezekhez a híroldalakhoz csak cenzúrának nevezhető”.

İlhan Taşcı, az RTUK egyik tagja, aki Törökország vezető ellenzéki pártjának, a Köztársasági Néppártnak a képviselője, szarkasztikusan azt írta a közösségi médiában a török hatóságoknak, hogy „Ilyen a te sajtószabadságod és fejlett demokráciád.”

Készült az AP és a dpa tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG