Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törökország: Észszerű az ukrán gabonaexport biztosítását célzó ENSZ-tervezet


Szergej Lavrov és Mevlüt Çavuşoğlu ankarai találkozója 2022. június 8-án
Szergej Lavrov és Mevlüt Çavuşoğlu ankarai találkozója 2022. június 8-án

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt szerdán. Ezt követően észszerűnek nevezte az ukrán gabonaexport biztosítására szolgáló ENSZ-tervezetet, amelyről szerinte érdemes tovább egyeztetni.

A török diplomácia vezetője az ankarai ülést lezáró közös sajtótájékoztatón gyümölcsözőnek nevezte a megbeszélést, és arra is utalt, hogy a szemben álló felek visszatérhetnek a tárgyalóasztalhoz egy esetleges ukrajnai tűzszüneti megállapodás érdekében.

Oroszország február 24-én megindított ukrajnai inváziója nyomán szinte teljesen ellehetetlenült az ukrán gabonaexport, ami szakértők szerint globális élelmezési válsággal fenyeget.

Az ENSZ ezért arra szólította fel a két, háborúban álló országot, illetve a közeli Törökországot, hogy egyezzenek meg egy biztonságos tengeri folyosó létrehozásáról, így garantálva a kivitel fenntartását. A szállító hajóknak ennek értelmében a török haditengerészet nyújthatna kíséretet Odesszából vagy más ukrajnai kikötőkből.

„Több különböző ötletet előterjesztettek az ukrán gabona exportjára vonatkozóan, ezek közül az egyik legutóbbi az ENSZ tervezete egy mechanizmus felállításáról az ENSZ, Ukrajna, Oroszország és Törökország között” – mondta Çavuşoğlu.

„Mi ezt észszerűnek tartjuk. De természetesen mind Ukrajnának, mind Oroszországnak el kell fogadnia” – tette hozzá.

Oroszország Ukrajnára mutogat

Lavrov úgy vélekedett, hogy a felelősség Kijevet terheli, az ukránoknak kell megoldaniuk a kikötők aknamentesítésének problémáját, Moszkvának ezzel nincs feladata jelenleg, ugyanis már megtette a szükséges kötelezettségvállalásokat.

„Naponta kinyilvánítjuk, hogy készek vagyunk az ukrajnai kikötőket elhagyó és a Boszporusz felé tartó hajók biztonságát garantálni, készek vagyunk erre, együttműködésben török kollégáinkkal” – szögezte le.

„A probléma megoldásához egyetlen dologra van szükség, semmi egyébre: arra, hogy az ukránok kiengedjék a hajókat a kikötőikből vagy azok aknamentesítésével, vagy pedig biztonságos folyosók kijelölésével” – közölte.

Az orosz külügyminiszter szerint a legfőbb gond, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „kategorikusan visszautasította” az elaknásított kikötők problémájának megoldását.

„Ha most változtattak az álláspontjukon, akkor a mi részünkről nincsenek komplikációk, lássuk, hogyan lehet átültetni a gyakorlatba a tegnap és ma megvitatott előzetes megállapodásokat” – húzta alá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG