Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törvényt módosíttatna a fideszes Selmeczi Gabriella, mert a bíróság szerint transzneműnek is jár kedvezményes nyugdíj


Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője, frakcióvezető-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 30-án
Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője, frakcióvezető-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 30-án

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a Veszprémi Törvényszék döntésére reagált, amely szerint transzneműek is élhetnek a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével. Selmeczi Gabriella LMBTQ-propagandáról, a jog arculcsapásáról, érzékenyített bíróról beszél.

A politikus a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: felháborító, hogy megcsúfolják a Nők 40 kedvezményes nyugdíjazási lehetőséget. Szerinte a provokatív eset után szükség van a vonatkozó törvény módosítására.

Selmeczit felháborítja, hogy Magyarországon van olyan bíró, amelyik ilyen ítéletet tud hozni. Mint mondta, kíváncsi rá, hogy az érintett bíró „részt vett-e valamelyik Soros-szervezet LMBTQ-érzékenyítésén”.

A politikus szerint ez az ügy is azt mutatja, hogy igenis létezik LMBTQ-propaganda. Mint mondta, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség álláspontja szerint csak biológiai nemek vannak. Arról is beszélt a lapnak, hogy az eset nem maradhat válasz nélkül a jogalkotók részéről, törvénymódosításra van szükség.

A Nők 40 program szerint azok a nők, akik negyven évet ledolgoztak − beleértve a gyermekneveléssel eltöltött időt is − nyugdíjba vonulhatnak. A bírósági döntés, amelyre a fideszes politikus utalt, arról szól, hogy Elvira, a Háttér Társaság ügyfele még 2020 előtt kérelmezte neme jogi elismerését. 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, tajkártyáján is. 2021-ben azonban kiderült, hogy a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők negyven év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok. Elvira a Háttér Társaság segítségével bíróságon támadta meg a határozatot.

A Veszprémi Törvényszék döntését követően a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismerte: a transz nőknek is jár a Nők 40 nevű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG