Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legalább 250 millió kenőpénzt kaphatott az MSZP-s Tóth Csaba az ügyészség szerint


Tóth Csaba és Horváth Csaba Zuglóban
Tóth Csaba és Horváth Csaba Zuglóban

A szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés Mentelmi bizottsága.

Befolyással üzérkedés bűntette miatt Tóth Csaba MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés Mentelmi bizottsága. Tóth mentelmi jogáról az Országgyűlés plenáris ülésén döntenek majd.

Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kérte.

Az ügyészség szerint a két gyanúsított, Tóth Csaba, valamint Horváth Csaba, Zugló szintén szocialista polgármestere egy céget keresett, amely kiépítette és üzemeltetni kezdte a kerületi fizetős parkolási rendszert. Tóthék olyan céget kerestek – és találtak is, a SIS Parking Kft.-t –, amelyik hajlandó volt nyereségének egy részét átadni nekik. Az ügyészség szerint a két MSZP-s politikus informális kapcsolatai révén el tudta intézni, hogy a SIS nyerje el a parkolás üzemeltetésére kiírt pályázatot.

Tóth Csaba és Horváth Csaba „a minél nagyobb árbevétel és ebből adódó nyereség elérése céljából jelentősen túlárazott, nem a valós piaci viszonyoknak és a tényleges versenyhelyzetnek megfelelő vállalkozói díjban állapodtak meg” az ügyészség szerint. Tóth és Horváth aztán ebből kért vissza.

A parkolóautomaták üzembe helyezéséért kapott pénzből 2017. március 15-én tízmillió forintot, 2017. július 1-jén tízmillió forintot, 2017. augusztus 2-án 11,25 millió forintot kapott Horváth és Tóth.

A parkolásüzemeltetésből pedig 2017 őszétől 2019 őszéig havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt adott át Tóth Csabának Budapesten a lakásához tartozó, a társasház közös helyiségét képező tárgyalóteremben Fuzik Zsolt, a SIS Parking vezetője. Fuzik Zsolt (a CBA informatikai vezetője, korábban a BKV informatikai igazgatója is volt) egy BKV-hoz kötődő számlagyáras ügyben kezdett vallani MSZP-s politikusokra, egyik vallomásában Molnár Zsoltról is azt állította, hogy vesztegetési pénzt adott át neki. Molnár tagadta a vádakat.

Horváth Csaba ugyan szerepel az ellenzéki összefogás listájának biztosan nem befutó helyén, de őt még az előtt meggyanúsította az ügyészség, hogy a listát nyilvántartásba vették volna. A képviselőjelölteket megilleti ugyan a mentelmi jog, de az időzítés miatt a gyanúsításkor Horváth még nem volt hivatalosan jelölt.

Tóth Csaba sem lesz tagja a következő parlamentnek. Tóth visszalépett az ellenzéki előválasztástól, miután Hadházy Ákos független képviselő azt állította, dokumentumokkal tudja igazolni, hogy egy Tóthoz köthető kamualapítványba rejtettek el egy sok száz millió forintos telket, amely valójában az MSZP-s politikusé.

XS
SM
MD
LG