Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább csökkent az orosz gázszállítás Európába


Kép az Északi Áramlat 2 gázvezeték építéséről. Lubmin, Németország, 2019. március 26.
Kép az Északi Áramlat 2 gázvezeték építéséről. Lubmin, Németország, 2019. március 26.

Csütörtökön tovább csökkent az orosz gáz szállítása Európába. Ez egyrészt aggodalomra ad okot, hogy fel tudják-e tölteni tél előtt a tárolókat, másrészt diplomáciai vitát robbantott ki, mert az orosz beszállító, a Gazprom a nyugati szankciókat okolja a karbantartási munkák megtorpanásáért.

Az ellátás visszaesésével egy időben Németország, Olaszország és Franciaország vezetői Ukrajnába látogatnak, miközben nyomás nehezedik rájuk annak érdekében, hogy adjanak több fegyvert Kijevnek az Oroszországgal folytatott háborújához, és támogassák csatlakozási törekvéseit az Európai Unióhoz.

Csütörtökön a Gazprom bejelentette, hogy napokon belül másodszor is csökkenti a szállítást Németországba az Északi Áramlat 1-es vezetéken, a kapacitás mindössze negyven százalékára redukája a gázáramlást.

A német gazdasági miniszter szerint a lépés célja a bizonytalanság szítása és az energiaárak feltornászása.

Csütörtök reggel 25 százalékkal ugrott meg az európai viszonyítási alapnak számító holland nagykereskedelmi gázár.

A Gazprom a mennyiség csökkenéséért a Kanadában karbantartás alatt álló Siemens Energy-berendezések késedelmes leszállítását okolja. A német energiaszabályozó hatóság elutasította ezt a magyarázatot.

Az Uniper, Németország legnagyobb orosz gázimportőre közölte, hogy az oroszországi szállítások negyedével maradtak el a szerződésben rögzített mennyiségtől, és hozzátette, hogy a hiányzó mennyiséget más forrásokból be tudta szerezni.

Az Olaszországba irányuló gázáramlás szintén csökkent. A CEZ cseh áramszolgáltató közölte, hogy hasonló visszaesést észlelt ő is az orosz gázellátásában.

Az OMV osztrák energiacég arról számolt be, hogy a Gazprom értesítette a gázszállítások csökkentéséről.

A gázszállítás visszaesése egybeesik azzal, hogy a kontinens meg akarja tölteni a tárolóit télire, miközben azt ígéri, hogy a jövőben csökkenti függését az orosz gáztól.

A Gazprom németországi szállítmányainak megnyirbálásával arra figyelmeztet, hogy problémákat okozhat Európa legnagyobb gazdaságának ezen a télen – mondta az ország energiaszabályozó hivatalának vezetője csütörtökön az egyik lapnak.

„Ez jelentősen rontana a helyzetünkön” – közölte Klaus Müller a Rheinische Posttal.

„Talán átvészelhetjük a nyarat, hiszen vége a fűtési szezonnak. De feltétlenül meg kell tölteni a tárolókat ahhoz, hogy átvészeljük a telet is.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG