Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább dagad az úszóbotrány – „Csak egyszer ütnék, de minden benne lenne”


Az AFP képe illusztráció, a tokiói olimpián készült 2021. július 31-én
Az AFP képe illusztráció, a tokiói olimpián készült 2021. július 31-én

A 47 éves Orsovai Péter évekig járt edzésre a Spartacusba, Turi György keze alá. Azt mondja, az edző őt is sokszor megverte. Meglepőnek tartja, hogy az uszodai bántalmazásokról szóló botrány nem korábban, „az úszópápa” Széchy Tamás halálakor robbant ki.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, először a visszavonult világklasszis úszó, Cseh László beszélt az uszodában átélt bántalmazásokról. A 24.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott, Turi nyíltan meg akarta törni a fiatal versenyzőket, és ehhez fizikai és lelki terrort alkalmazott.

Később az edző több más tanítványa, mások mellett Kiss Noémi, Szepesi Nikolett, Kozma Dominik is hasonló abúzusról számolt be. Dara Eszter szexuális zaklatással is megvádolta a férfit.

Végül a Magyar Úszó Szövetség úgy döntött, hogy vizsgálatot indít Turi György úszóedző ellen, aki a szövetség szakmai alelnöke és az edzőbizottság elnöke is, de ezeket a tisztségeit a vizsgálat idejére önként felfüggesztette.

Orsovai Péter az Origónak adott terjedelmes interjúban mondta el tizenévesen átélt tapasztalatait. Úgy beszélt a számos, kiugróan sikeres magyar úszó egykori edzőjéről, mint aki élvezettel bántalmazta a gyerekeket.

„Az úszás közbeni verések a papucsával vagy egy sárga műanyag rúddal történtek. (…) Az edzésterv alapján úsztuk a szériákat. Ha nem úsztam meg az időt, akkor kaptam. Persze nem mindig és nem mindenért, de ha rájött az öt perc, akkor már a medence partján azt mutatta, hogy hányat fogok kapni.”

Orsovai szerint az edző nem bántalmazott mindenkit. Akinek a szülei befolyásos emberek voltak, az megúszta enyhe szóbeli dorgálással. Azt mondja, sokáig szeretett úszni a bántalmazások ellenére, de egy idő után az edző iránt érzett gyűlölete vált erősebbé.

„…ha látnám őt sétálgatni itt, Erzsébeten, biztosan nem tudnám visszafogni magam. Csak egyetlen ütés lenne. De abba mindent beletennék.”

Orsovai Péter hozzátette: csodálkozott, hogy a botrány nem robbant ki már jóval korábban, az úszópápaként emlegetett Széchy Tamás 2004-es halálakor, mert mint mondja, „​az uszodai szóbeszéd szerint Széchyhez képest Turi a fasorban sem volt”.

XS
SM
MD
LG