Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább gyorsít a járvány, három nap, 27 ezernél több új fertőzött


Három nap alatt 27 ezernél több fertőzött és csaknem négyszáz halott
Három nap alatt 27 ezernél több fertőzött és csaknem négyszáz halott

Letaglózóak a hétvégi járványadatok, péntektől hétfőig 27.209 új fertőzöttet igazoltak, a járvánnyal összefüggésbe hozott halálos áldozatok száma 392. Elkezdődött az oltási akcióhét, több budapesti kórházi oltóponton már kora reggel sorok alakultak ki. A Dél-pesti Centrumkórház intenzív osztályán kezelt covidos betegek 80-90 százaléka oltatlan.

Az elmúlt három napban összesen 27.209 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.025.697 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban elhunyt 392 beteg, velük az elhunytak száma 33.172 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 144.533 főre emelkedett. 6451 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen.

November 22 és 28. között oltási hetet tartanak Magyarországon. Reggel 7 órától este 19 óráig a kórházi oltópontokra akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet menni oltásra. Erről a korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

Tele van az intenzív osztály a Dél-pesti Centrumkórházban

Szlávik János, az intézmény infektológus főorvosa az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában arról beszélt, hogy az intenzívükön kezelt koronavírusos betegek 80-90 százaléka oltatlan. Hozzátette, vannak, akik az oltás ellenére bekerülnek a kórházba, de ők általában nem kerülnek intenzív osztályra, és meg is gyógyulnak.

A főorvos szerint kijelenthető, hogy mint a többi országban, Magyarországon is az oltatlanok vannak nagy veszélyben.

Nem várható gyors javulás

Szlávik János szerint elképzelhető, hogy további védelmi intézkedésekről kell majd a közeljövőben dönteni, mert a szennyvízben emelkedik a víruskoncentráció, ami azt jelenti, hogy a következő két hétben nem várható a helyzet javulása.

A szakember szerint hamarosan szóba kerülhet a negyedik oltás is, mert a koronavírus esetében a jelek szerint 4-6 havonta fel kell frissíteni az immunrendszert. Nem csak azért, mert csökken a védettség, hanem mert újabb variánsok jönnek.

XS
SM
MD
LG