Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább nő a feszültség Transznisztriában, új front megnyílásától tartanak


Transznisztria térképe
Transznisztria térképe

A szakadár Transznisztria egyik tévécsatornája arról számolt be, hogy lövések dördültek az Ukrajnával közös határátkelőhely közelében. Ukrajna szerint Oroszország destabilizálni akarja a régiót, hogy ürügyet teremtsen egy katonai beavatkozáshoz.

A de jure Moldovához tartozó, Oroszország által támogatott szakadár régióban, Transznisztriában május 5-én tett közzé a TSV csatorna a Telegram-csatornáján egy hírt, miszerint lövöldözés történt az Ukrajnával közös határon, a kucsuráni ellenőrző pont közelében. A híradásban, amelynek hitelességét nem lehet ellenőrizni, egy rendvédelmi forrás arról számolt be, hogy ukrán oldalról jöttek a lövések.

Moszkva szerint terrorcselekmény, Kijev szerint provokáció

Transznisztriában már több mint egy hete feszült a helyzet: a Dnyeszter-menti régióban a múlt héten támadások érték a biztonsági minisztériumot, egy katonai egységet és egy orosz tulajdonú rádiótornyot. A támadásokat Moszkva terrorcselekménynek nevezte, míg mások provokációt gyanítanak, amelynek célja a régió bevonása a konfliktusba, vagy Oroszország egy újabb, Moldova elleni háborúját készíti elő.

A múlt héten a közösségi médiában terjesztett képeken látszik, hogy az ukrán hatóságok betontömböket állítottak fel a határátkelőknél, hogy megakadályozzák fegyveresek bejutását Ukrajnába. A régióban ugyanis orosz katonák is állomásoznak, hivatalosan békefenntartóként. Ukrajna szerint Oroszország destabilizálni akarja a régiót, hogy ürügyet teremtsen egy katonai beavatkozáshoz.

Orosz katonai egység és fegyverraktár

Az Oroszország által támogatott Dnyeszteren túli terület egy keskeny földsáv Moldova és Ukrajna között. A főleg oroszok lakta régió 1990-ben kikiáltotta függetlenségét Moldovától, a két fél 1992-ben rövid háborút vívott, amelynek a szeparatisták oldalán beavatkozó orosz csapatok vetettek véget.

Oroszország még mindig mintegy 1500 katonát tart fenn Dnyeszteren, akik állítólag egy hatalmas szovjet korabeli fegyverraktárat őriznek. A raktárat állítólagosan őrző katonákon kívül Oroszországnak további négy-ötszáz katonája van Dnyeszteren, akiket az 1992-es háború vége óta békefenntartónak neveznek.

Oroszország Transznisztriát is annektálná

Az ukrajnai konfliktus továbbterjedésétől való félelem azután erősödött meg, hogy egy orosz tábornok szerint Moszkva inváziójának célja az volt, hogy szárazföldi folyosót hozzon létre a dél-ukrajnai területeken keresztül, és annektálja Transznisztriát is. Ez nyíltan agresszív lépés lenne Moldova felé, amely sajátjának tekinti a területet.

Az Európai Unió május 4-én ígéretet tett a Moldovának nyújtott katonai segélyek növelésére. „Idén jelentősen növelni tervezzük a Moldovának nyújtott támogatásunkat, és további katonai felszereléssel látjuk el fegyveres erőit” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke május 4-i kisinyovi látogatása során Maia Sandu moldovai elnökkel tartott sajtótájékoztatóján. További részleteket nem közölt.

Michel továbbá támogatást ígért Moldovának a kibertámadások és a dezinformáció ellen, hozzátéve, hogy a Dnyeszteren túli eszkaláció elkerülése kritikus fontosságú.

XS
SM
MD
LG