Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább nőtt a donyecki orosz támadások intenzitása


Ukrán katonák Bahmut környékén 2023. február 25-én
Ukrán katonák Bahmut környékén 2023. február 25-én

Tovább fokozódott a régóta ostromlott Bahmut elleni orosz offenzíva, az ukrán biztonsági erők több mint százhetven támadást vertek vissza az ország keleti részén egy nap alatt.

Az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg több mint százhetven előretörési kísérletet akadályozott meg, ami kétszerese az előző napon regisztrált nyolcvanötnek – jelentette a kijevi vezérkar.

A tájékoztatás szerint ezek többsége Bahmut ellen irányult, de fontos célpont volt Liman, Avdijivka és Sahtarszk is. „Az ellenség folytatja előrenyomulását Bahmut irányába, a város ostromával próbálkozik” – írták.

Moszkva főként a gyalogságra támaszkodik a Bahmut bekerítését célzó műveletében, amelynek során hatalmas veszteségeket szenvedett. A háború előtt hetvenezres lakosságú városban még mindig több ezer civil tartózkodik.

Ehhez kapcsolódóan: Világosan látszik, hogy melyik ország mennyire támogatta Ukrajnát

Zaporizzsja városban orosz tüzérségi lövedékek csapódtak be egy lakóépületbe, három ember meghalt, tizenegy másikat pedig a romok alól kellett kimenteni. A csapás következményeinek pontos felmérése még tart.

Az inváziós erők által novemberben hátrahagyott, Dnyeper-parti Herszon várost is ágyúzták, illetve az északkeleti Harkivi területről és az ország középső részén található Poltavából is polgári célpontokat érő támadásokat jelentettek, amelyek során többen megsebesültek.

Volodimir Zelenszkij szerda esti videóüzenetében hangsúlyozta, hogy az országban élő civilek továbbra is szenvednek a Kreml „szándékos terrorjától”.

„Az ország nagy részén, ahol viszonylagos biztonságot tudtunk fenntartani, az emberek talán nem is tudják, hogy milyen az élet az orosz határ menti térségekben és a déli területeken” – mondta az ukrán elnök, rámutatva, hogy a frontvonalak közelében fekvő településeket szünet nélkül lövik a megszállók.

Leszögezte, hogy az ukrán hadsereg az erős orosz nyomás dacára is ellenőrzése alatt tartja a front minden szakaszát, ráadásul véget ért a tél, és a hatóságok az elmúlt hónapokban is meg tudták oldani valahogy a lakosság energiaellátását és fűtését.

Előzőleg Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról számolt be Twitteren, hogy hazája újabb „komoly vereséget mért” Vlagyimir Putyin orosz elnökre azzal, hogy túlélték a téli hideget a kritikus energetikai infrastruktúra folyamatos támadása ellenére.

Friss jelentésében a brit védelmi minisztérium aláhúzta, hogy az ukránok még mindig tartják Bahmutot, miközben a tavasz közeledtével olvadóban van a fagyott föld, így sártenger várható országszerte, ami alaposan megnehezíti a katonák és felszerelések mozgatását, ez pedig általában a védekező félnek kedvez.

Ehhez kapcsolódóan: Szlovákia az ukrajnai háborúval érezte meg igazán a NATO-tagság előnyeit

Eközben az Európai Unió egymilliárd eurót készül elkülöníteni az ukrán haderő fogytán lévő lőszereinek pótlására. Szakértői források szerint Ukrajna naponta körülbelül hétezer tüzérségi lövedéket lő ki, míg Oroszország ötvenezret.

A kérdés az EU-tagállamok védelmi minisztereinek jövő heti stockholmi találkozóján is napirenden lesz.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG