Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább tombol a Bahmut elleni orosz offenzíva


Szétlőtt épületek Bahmutban
Szétlőtt épületek Bahmutban

Heves harcok zajlanak a már tíz hónapja ostromlott kelet-ukrajnai városért, miközben a védelmi erők jelentései szerint egyes körzetekből sikerült kiszorítani a megszállókat.

Az ukrán hadvezetés arról számolt be reggel, hogy az utóbbi 24 órában 44 orosz támadást vertek vissza Bahmutnál, amely a szintén Donyecki területen fekvő Avgyijivka és Marjinka mellett továbbra is az első számú fókuszpontja az orosz fegyveres erők offenzívájának.

A moszkvai védelmi minisztérium sietett tagadni azokat az előző napi híreket, amelyek szerint az ukrán haderő több területen kiszorította az inváziós csapatokat, így Bahmutnál is, noha orosz kormánypárti katonabloggerek mellett még Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője is erről írt.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz visszavonulásról számol be Bahmutból az ukrán hadsereg, Zelenszkij az összes ukrán terület visszavételét ígéri

A tárca leszögezte: „A különleges katonai művelet területén általánosan ellenőrzés alatt áll a helyzet.”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is derűlátóan próbált nyilatkozni, mondván, hogy a művelet nagyon nehéz, de már sikerült bizonyos célokat teljesíteni.

A Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló Prigozsin csütörtökön azt állította, hogy már meg is kezdődött a régóta készülőben lévő ukrán ellentámadás. Mint közölte, Bahmut térségében az ukrán hadsereg „lövi az oldalszárnyunkat, és sajnos egyes helyeken sikereket érnek el”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tagadta az ellenoffenzíváról szóló jelentéseket, és aláhúzta, hogy még várni kell a megindítására, ugyanis nem érkezett még be elegendő nyugati fegyver ahhoz, hogy túl nagy veszteségek nélkül sikert tudjanak aratni.

„Lehetséges, hogy előre tudnánk menni és sikereket tudnánk elérni, de rengeteg embert veszítenénk, és ez szerintem elfogadhatatlan. Ezért várnunk kell. Még szükség van egy kis időre (…) A felszereléseket illetően még nem érkezett meg minden” – jelentette ki a BBC-nek adott interjújában.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij: Az ukrán ellentámadáshoz több idő kell, most túl nagyok lennének a veszteségek

A felkészülésnek jelentős lökést adhatott, hogy Nagy-Britannia nagy hatótávolságú robotrepülőgépek szállítását jelentette be előző nap, amelyekkel jóval a frontvonalak mögött is támadhatnak, így a már 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigeten is.

Ben Wallace brit védelmi miniszter rámutatott, hogy a több mint 250 kilométeres hatótávolságú Storm Shadow-k segíthetnek az orosz megszállók kiszorításában.

Brit sajtóhírek szerint Kijev ígéretet tett arra, hogy nem fognak Oroszország területén lévő célpontokat támadni az átadott eszközökkel.

Az orosz kormány „megfelelő” katonai válaszintézkedéseket helyezett kilátásba a londoni bejelentést követően.

Készült az AFP, a BBC, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG