Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még több földgázt vásárol Magyarország a Gazpromtól


Szijjártó Péter sajtótájékoztatója Brüsszelben 2022. május 16-án
Szijjártó Péter sajtótájékoztatója Brüsszelben 2022. május 16-án

Szijjártó Péter friss bejelentése alapján szeptember 1-jétől a szerződéses mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméter pluszföldgázt szállít Magyarországra az orosz energetikai óriás.

A külgazdasági és külügyminiszter az EU-s külügyi tanács informális prágai üléséről jelentkezett be Facebookon, és közölte, hogy ezt a mennyiséget a déli vezetéken, így Szerbián keresztül szállítják le. A megállapodás szeptemberre és októberre szól.

Augusztusban a már megkötött szerződések szerinti mennyiségen felüli napi maximális pluszszállítás mértéke 2,6 millió köbméter volt, ezt emelik 5,8 millió köbméterre. A konkrét mennyiség szavai szerint technikai és technológiai kérdésektől függ.

A magyar diplomácia vezetője arra is kitért, hogy Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét illetően, ez az éves fogyasztás arányában több mint 36,5 százalékon áll, szemben az európai uniós országok 21,5 százalékos átlagával, azonban a kormány a maximális energiaellátási biztonság elérését tűzte ki célul.

„Az is világossá vált, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, a körülöttünk lévő földgázszállítási infrastruktúra, magyarul a csővezetékek helyzetéből fakadóan Magyarország energiaellátásának biztosítása lehetetlen, fizikailag kizárt az orosz gázforrások használata és számításba vétele nélkül” – mondta.

A prágai tanácsülésről szólva arról számolt be, hogy elvetették az arra vonatkozó javaslatokat, amelyek értelmében az EU általános vízumtilalmat vezetett volna be az orosz állampolgárokkal szemben, de az úgynevezett vízumkönnyítési egyezményt fel fogja mondani a közösség, ahhoz ugyanis a minősített többség is elegendő, ami megvan.

XS
SM
MD
LG