Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

További orosz visszavonulás jelei látszanak Herszon régióban


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonák gyűrűjében a felszabadított Herszon városban 2022. november 14-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonák gyűrűjében a felszabadított Herszon városban 2022. november 14-én

Az orosz hadsereget 15-20 kilométerrel távolabbra telepítették a Dnyeper bal partjától, miután előző héten már teljesen kivonták a katonákat a folyó másik oldaláról Herszonban. A lépés elemzők szerint további visszavonulást jelezhet előre.

Moszkva előző héten kivonta csapatait a Dnyeper jobb partjáról, ami az őszi ukrán ellenoffenzíva újabb sikerét mutatja. Az ukrán hadsereg pénteken tűzte ki a zászlót Herszon régió azonos nevű székhelyének főterén a megszállók távozása után.

Az orosz hadvezetés azzal indokolta a lépést, hogy a széles folyó túloldalán szilárdabb védelmi vonalat tudnak kiépíteni.

Az ott található Oleskiben készített videófelvételek szerint azonban a katonák mára ezen a településen is teljesen hátrahagyták a bunkereiket. Az oroszok által beiktatott helyi adminisztráció pedig tudatta, hogy kivonják és biztonságba szállítják a köztisztviselőket Nova Kahovkából.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök a G20-as vezetőknek: Meg kell állítani Oroszország háborúját

Natalja Humenjuk, az ukrán hadsereg szóvivője közölte, hogy Oroszország minden jel szerint a Dnyeper partjától 15-20 kilométerre telepíti át a tüzérségét, így védve ezen egységeket az ellencsapásoktól.

Rámutatott: az oroszok még ebből a távolságból is képesek elérni Herszon várost, „de nekünk is van valamink, amivel válaszolni tudunk”.

Eközben folytatódtak a légicsapások a frontvonaltól messze található Kijev ellen, ahol újra megszólaltak a szirénák, majd két nagy robbanást lehetett hallani. Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint két lakóépületet ért találat.

„Oroszország újabb rakétatámadásokkal reagál Volodimir Zelenszkij G20-csúcson elmondott hatásos beszédére. Bárki is komolyan azt gondolja, hogy a Kreml békét szeretne? Pusztán engedelmességet akarnak. De a végén a terroristák mindig veszítenek” – fogalmazott Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke.

Bár eddig nem érkeztek jelentések arról, hogy az ukrán katonák átlépték volna a Dnyepert, egyes elemzők úgy vélik, hogy jelenleg fennálló harctéri előnyüket és a momentumot megragadva erre is kísérletet tehetnek, ahelyett hogy egyfajta műveleti szünet következne be.

Az ukrán katonákkal együtt ünnepelték a város felszabadítását a herszoniak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG