Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is harcok folynak Kijev körül


Orosz páncélozott harckocsik és katonai járművek roncsai a frontvonalon Kijev közelében március 30-án
Orosz páncélozott harckocsik és katonai járművek roncsai a frontvonalon Kijev közelében március 30-án

Bár Oroszország azt állította, csökkentik a hadműveleteiket Kijev körül, ukrán tisztviselők március 30-án összecsapásokról számoltak be a főváros és az északi Csernyihiv régió közelében. Magát a fővárost azonban hosszú idő óta először nem lőtték éjszaka.

„Bár az oroszok kivonják néhány csapatukat Kijev környékéről, mégis itt, Kijev közelében hagynak bizonyos erőket, hogy itt tartsák a csapatainkat” – nyilatkozta Olekszij Arestovics, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója televíziós kommentárjában. Szerinte Oroszország csapatokat vezényel át Észak-Ukrajnából a keleti területekre, hogy megpróbálja bekeríteni az ottani ukrán csapatokat.

Elterelő hadművelet

Arestovics azt mondta, hogy Oroszország Kijev közelében tart néhány csapatot, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy az ukrán erők megerősítsék a keleti frontot.

Az orosz erők az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területet és az oroszok által támogatott szakadárok által tartott területeket elválasztó frontvonal mentén fekvő szinte valamennyi várost lőtték a keleti Donyecki területen – közölte a régió kormányzója –, és súlyos harcokat jelentettek a déli Mariupol kikötővárosból is. Arestovics elmondása szerint a város mintegy felét elfoglalták az orosz erők.

Kijev főpolgármester-helyettese, Mikola Povoroznik azt jelentette az országos televíziónak, hogy magát a fővárost március 29–30-án éjszaka már nem bombázták. „Az éjszaka viszonylag nyugodtan telt – szirénák hangjára és a város körüli harcokból származó lövések hangjára – de magában a városban nem volt lövöldözés” – mondta.

Keleten nem csökkennek a harcok

Azonban a főváros körüli Csernyihivi terület kormányzója, Viacseszlav Csaus nem látott enyhülést az orosz támadásokban. „Hiszünk-e a katonai tevékenység csökkentésére tett ígéretben? Természetesen nem – írta Csaus a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. – A Csernyihivi régióban az bizonyította a »csökkentett tevékenységet«, hogy az ellenség csapásokat hajtott végre Nyizsnyij városára, beleértve a légicsapásokat, és egész éjszaka csapásokat mértek Csernyihiv városára” – tette hozzá.

A nyugat-ukrajnai Hmelnickij régió kormányzója szintén arról számolt be, hogy az orosz erők az éjszaka folyamán három csapással ipari létesítményeket támadtak a régióban. Szerhij Hamalij kormányzó nem közölt részleteket a célpontokról vagy a károkról, de azt mondta, hogy a támadások lokálisak voltak, és ellenőrzik, hogy vannak-e áldozatok.

Vitalij Kim, a dél-ukrajnai Mikolajiv régió kormányzója elmondta, hogy a Fekete-tenger partján fekvő, megszállt Herszon környékén és a régió egészében is folytatódtak a harcok. „Nem lazítunk, a védelmi képességünk megerősítésén dolgozunk” – mondta Kim.

XS
SM
MD
LG