Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is nagy erőkkel zajlik az orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában


Füst gomolyog Szeverodonyeck felett 2022. június 14-én
Füst gomolyog Szeverodonyeck felett 2022. június 14-én

Az orosz hadsereg csütörtökön is hevesen támadta Luhanszk régió még ukrán ellenőrzés alatt álló területeit, nagy erőkkel zajlik a megmaradt ellenállási bástyák bekerítését célzó művelet.

Szeverodonyeck elfoglalása után az utóbbi napokban már az azzal szinte egybeépült Liszicsanszkra, a régió utolsó talpon maradt városára összpontosít a moszkvai hadvezetés. Az orosz katonák és a szeparatista kelet-ukrajnai erők mára Luhanszk területének nagyjából 95 százalékát uralják, míg a szomszédos Donyeck esetében ez az arány ötven százalék körül van. Ez a két régió együtt alkotja a jórészt orosz ajkú Donyec-medencét.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a megszállók hevesen ágyúzzák Liszicsanszkot, és a város peremén lévő olajfinomító környékén több összecsapásra is sor került.

Szerhij Hajdaj, Luhansz kormányzója közölte, hogy az orosz felderítő egységek szerdán megpróbáltak bejutni a városba, azonban sikerült őket visszaverni. Tájékoztatása szerint emellett kísérletet tettek Liszicsanszk teljes körbekerítésére és a fontos ellátási folyosóként használt autóút elvágására. „Az oroszok gyakorlatilag minden erejükkel a város elfoglalására fókuszálnak” – mondta.

Nem változtak a célok?

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki türkmenisztáni látogatásán kijelentette, hogy a háború kezdete óta nem változtak a célkitűzései Ukrajnában. Főleg a Donyec-medence „felszabadításáról”, az ott élők védelméről, illetve olyan körülmények létrehozásáról beszélt, amelyek Oroszország biztonságát is garantálják. Az invázió megindításakor még gyakorta emlegetett célokra, Ukrajna „demilitarizálására és nácitlanítására” nem tért ki.

Sajtótájékoztatóján határozottan tagadta, hogy Moszkva módosította volna stratégiáját a fegyveres konfliktus kezdeti szakaszában, miután nem sikerült elfoglalniuk Kijevet. „Mint láthatják, a katonák mozgásban vannak és teljesítik a meghatározott célokat. Minden a terv szerint halad” – emelte ki.

Eközben csütörtökön temetnek el többeket is a kremencsuki bevásárlóközpont elleni hétfői orosz rakétacsapás eddig igazolt tizennyolc áldozata közül. A romok között még zajlik a kutatás esetleges túlélők után, ugyanis húsz embert még eltűntként tartanak nyilván.

Az illetékes helyi hatóságok szóvivője tudatta, hogy a tizennyolc megtalált holttest mellett nyolc másik ember testrészei is előkerültek.

Napi jelentésében a brit védelmi minisztérium azt írta, hogy a liszicsanszki harcok jelenleg valószínűleg a város olajfinomítójának környékére koncentrálódnak, körülbelül tíz kilométerre a központtól, miközben az ukrán védelmi erők továbbra is tartják az állásaikat, miután kivonulásra kényszerültek a Sziverszkij Donyec folyó túloldalán lévő Szeverodonyeckből.

Közbe tud lépni az EJEB?

Csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedést hozott annak érdekében, hogy a Donyeckben fogva tartott két brit állampolgárra kiszabott halálbüntetést ne hajtsák végre az oroszbarát szakadár erők.

A strasbourgi székhelyű törvényszék felszólította Oroszországot annak biztosítására, hogy ne végezzék ki a két, zsoldostevékenység miatt elítélt érintettet, hogy megfelelő körülmények között tartsák őket fogva, illetve garantálják számukra a szükséges egészségügyi ellátást.

Kérdéses, hogy ez mennyit fog érni, miután a moszkvai parlament néhány héttel ezelőtt jogszabályt fogadott el, amely felhatalmazza az orosz hatóságokat arra, hogy figyelmen kívül hagyják az EJEB ítéleteit.

Az elítéltek tagadják, hogy zsoldosok lennének, és a strasbourgi bírák is arról írtak, hogy már 2018 óta az ukrán fegyveres erők kötelékében szolgáltak.

Az ország déli részén fekvő Mikolajiv kikötővárosban szerdán orosz támadás ért egy lakóépületet, a kormányzó szerint eddig hat halálos áldozatról és hat sebesültről tudnak.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG