Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is szabadon hirdethetik a véres múltú boszniai szállodát


A Vilina Vlas a kelet-boszniai Visegrad közelében fekszik.
A Vilina Vlas a kelet-boszniai Visegrad közelében fekszik.

Wellness hotelként működik ma egy épület, ami a boszniai háború alatti népirtás egyik fő helyszíne volt. Egy szálláshelyeket hirdető oldal azt mondta, nem tisztük történelmi kérdésekben állást foglalni, nem törlik a hirdetést.

Több mint 28 ezren írták alá azt a petíciót, ami a boszniai szerb autonóm köztársaságban található Vilina Vlas szálloda eltávolítását követeli a Google Maps keresési találatai közül. A hotel ma wellness szállóként működik, de a délszláv háborúk alatt koncentrációs tábornak használták a boszniai szerb milíciák, ahol több mint 200 fogvatartott nőt megerőszakoltak.

A petíciót elindító Amela Trokić megkereste a Google-t, és a szálláshelyeket hirdető Tripadvisort is. A Tripadvisor Trokić kérdésére azt mondta, hogy nem az ő kötelességük felülvizsgálni egyes helyek történelmi hátterét, ők felületet biztosítanak minden olyan hirdetésnek, amely betartja a szabályaikat.

"Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bármit hozzáfűzzünk ennek a létesítménynek a történelméhez. Minden olyan létesítmény, amely megfelel a szabályzatnak, hirdetésre kerülhet az oldalunkon. Nem távolítunk el működő szálláshelyeket" – írta a Tripadvisor válaszlevelében.

A bútorokat sem cserélték ki

A boszniai Szerb Köztársaság keleti részén található visegradi hotel a délszláv háború előtt is szállodaként működött, 1992-ben viszont lefoglalták a szerb félkatonai egységek, akik Milosevics államához akarták csatolni Bosznia szerbek által is lakott régióit.

A boszniai háború alatt a hotelben internálótábort működtettek olyan, később háborús bűnökért elítélt tisztek, mint Milan Lukić, Arkan, valamint a volt visegradi rendőrfőnök, Zeljko Lelek, akit több fogoly megerőszakolása miatt 16 év börtönre ítéltek.

Az üdülőben elsősorban bosnyák nőket tartottak fogva, akiket a fegyveresek rendszeresen megerőszakoltak. Az ENSZ jelentése szerint a szisztematikus nemi erőszakot a szándékos terror eszközeként alkalmazta a hadsereg. A hotelben fogvatartott nők közül többeket meg is öltek, másokat megkínoztak, sokan pedig az átélt trauma hatására öngyilkosságot követtek el.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG