Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is több ezren tüntetnek Mianmárban a katonai puccs ellen


A mianmari katonai puccs ellen tüntetnek a ranguni japán nagykövetség előtt, 2021. február 10-én.
A mianmari katonai puccs ellen tüntetnek a ranguni japán nagykövetség előtt, 2021. február 10-én.

Ismét több ezren tüntettek Mianmar nagyvárosaiban a katonai puccs ellen, többek között állami alkalmazottak is az utcára vonultak. Kedden a rendőrség éles lőszerrel lőtt a békés tüntetők közé, egy nőt életveszélyes állapotban szállítottak kórházba.

Éles lőszerrel is a tömegbe lőtt a mianmari katonai diktatúra rendőrsége, de volt, ahol a rendőrök átálltak a tiltakozókhoz.

Miután február 1-én a hadsereg újra átvette a hatalmat Mianmarban (Burmában), az újonnan felállított katonai diktatúra hamarosan betiltott minden gyülekezést, és a internetet is lekapcsolta az egész országban.

Ezzel azonban nem tudták elejét venni a tiltakozásoknak, az elmúlt napokban Rangunban, Mandalajban és a fővárosban, Nepjidában is több ezren tüntettek a puccs ellen. A BBC tudósítása szerint kormányzati dolgozók, ápolók és vasúti dolgozók több helyen beszüntették a munkát, és általános sztrájkot jelentettek be. Kedden a rendőrség vízágyúkat, gumilövedéket és éles lőszert is bevetett a tüntetők ellen, és több tucat tiltakozót letartóztattak.

Egy halálos áldozat már lehet

Helyi tudósítók számos sebesültről számoltak be, azonban az ellátásukat nehezíti, hogy kedden a katonák elfoglalták azt a kórházat, ahol a tüntetőket ápolták. A sajtónak nyilatkozó egyik orvos szerint egy nő fejlövéssel, válságos állapotban került kórházba, és nem valószínű, hogy életben marad.

A Reuters tudósítása szerint szerdán ismét több ezren voltak az utcán az ország három legnagyobb városában. A hírügynökségnek nyilatkozó egyik fiatal aktivista, Esther Ze Naw azt monta, „Nem maradhatunk csendben. Akár vér is folyhat a békés tüntetéseken, ha hagyjuk, hogy elfoglalják a hazánkat, jóval többen fognak meghalni.”

Míg a legtöbb helyen a rendőrség erőszakot alkalmazott a tüntetőkkel szemben, Kayah államban egy csoportjuk átállt a tiltakozókhoz. A médiában megjelent fotók szerint egyenruhában, „nem akarunk diktatúrát” feliratú táblával vonultak fel.

A választott kormány visszaállítását követelik

A nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el a katonai junta legitimitását, a fegyveres puccsot és a tüntetők elleni erőszakot az Egyesült Államok és az ENSZ is elítélte. A tüntetők szintén a demokrácia és az Aun Szan Szú Kjí vezette választott kormány visszaállítását szeretnék elérni.

Aun Szan Szú Kjí, akit a puccs során letartóztattak, 2011-ben lett Miamnar kormányfője. Akkor, hosszú erőszakmentes ellenállás után sikerült elérni, hogy a katonai diktatúra átadja a hatalmat egy civil kormánynak. A hadsereg azonban továbbra is a mianmari politika fontos szereplője maradt (a parlamenti helyek egy részét a 2011 és 2021 közötti demokratikus időszakban is katonatisztek tölthették be).

A legutóbbi választások után a tisztek csalást kiáltottak, ezért február 1-én, korábbi fenyegetését beváltva Min Aun Hlaing tábornok, a hadsereg főparancsnoka katonai puccsal átvette a hatalmat.

A három ujj a tiltakozás jele Mianmarban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00
Készült az AP és a Reuters tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG