Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Traktorok százaival vonultak a gazdák a spanyol fővárosba


Gazdatüntetés Madridban 2024. február 21-én
Gazdatüntetés Madridban 2024. február 21-én

A megmozdulás résztvevői egyes európai uniós és helyi előírások ellen tiltakoztak, továbbá azonnali intézkedéseket követeltek a növekvő termelési költségeik jelentette terhek enyhítésére.

Már több mint két hete folyamatosak a tiltakozások Spanyolországban. A mostani – amelynek során a gazdák a madridi agrárminisztérium elé vonultak – a legnagyobb az eddigiek közül.

A szervezők arról számoltak be, hogy több mint ötszáz traktor vesz részt az akcióban, míg mások busszal érkeznek. A mezőgazdasági munkagépek közül sokat nem engedtek behajtani a városközpontba.

Ehhez kapcsolódóan: A klímaprogramtól a gazdatüntetésekig: így okoz feszültséget az uniós zöldátállás

A felvonuló traktorokon spanyol zászlók, valamint például olyan transzparensek voltak, hogy: „Nincsen élet mezőgazdaság nélkül” vagy „Kihalóban lévő farmerek”.

„Lehetetlen megélni az agráriparból, márpedig mi ezt akarnánk, megélni a munkánkból. Mindössze ezt kérjük” – mondta a 46 éves Silvia Ruiz.

Hasonló tiltakozások zajlanak hetek óta több európai országban. Az érintettek sérelmezik, hogy az EU-s környezetvédelmi és egyéb szabályok jelentősen drágítják a termelésüket, így nem versenyképesek a harmadik országokból származó importtal szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódtak a traktoros tüntetések Spanyolországban és Lengyelországban

Az Európai Bizottság a tüntetések hatására nemrég a gazdák számára kedvező javaslatot terjesztett be, hogy ezzel is óvják a helyi piacot az olcsóbb, ukrajnai mezőgazdasági importtól. A spanyol vezetés is engedményeket tett a termelők javára. Ezeket a lépéseket azonban sokan még elégtelennek tartják.

A szomszédos Franciaországban is egyre nagyobb a nyomás a kormányon a tüntető gazdák részéről. A miniszterelnök, Gabriel Attal intézkedéseket ígért a szektor helyzetének javítása érdekében, és érintette az ukrajnai import kérdését is, mondván, hogy meg fogják védeni a hazai termelőket.

„Nyilvánvalóan rendkívül fontos a szolidaritás Ukrajnával, de ez nem lehet káros hatással a gazdáinkra” – szögezte le.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG