Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újságírónk és mentoráltja végzett az élen a Transparency International idei oknyomozói mentorprogramjában


Kósa András, a Szabad Európa főmunkatársa és mentoráltja, Papp Virág, a Transparency International Magyarország 11. alkalommal megrendezett mentorprogramjának nyertesei az oklevelekkel Budapesten 2023. november 20-án
Kósa András, a Szabad Európa főmunkatársa és mentoráltja, Papp Virág, a Transparency International Magyarország 11. alkalommal megrendezett mentorprogramjának nyertesei az oklevelekkel Budapesten 2023. november 20-án

A Magyar Lovassport Szövetség (eredménytelen) olimpiai programja rendelkezésére bocsátott közpénzmilliárdok sorsát és a Nemzeti Vágta körüli pénzügyi anomáliákat vizsgálta díjnyertes írásaiban Kósa András, a Szabad Európa főmunkatársa és mentoráltja, Papp Virág, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója.

A Szabad Európa nyerte a Transparency International 11. alkalommal meghirdetett oknyomozó mentorprogramját. A program részeként az újságírás iránt érdeklődő kiválasztott fiataloknak mentoraik segítségével kellett oknyomozó cikket készíteniük egy általuk megjelölt témában.

Közpénzek nyomában

A program első helyezettjének járó díjat Papp Virág, az ELTE média szakos hallgatója nyerte Kósa András, lapunk főmunkatársa mentorálásával. Papp Virág témája annak a 2,8 milliárd forint állami támogatásnak a sorsa volt, amelyet a Magyar Lovassport Szövetség kapott azért, hogy 1992 után ismét szerepeljen – elsősorban – díjugrató lovas magyar színekben az olimpián.

Mindhárom cikk a Szabad Európa oldalán jelent meg. Az elsőben és a másodikban azt mutatta be a szerzőpáros, hogy milyen, szakmailag és gazdaságilag is átláthatatlan és megkérdőjelezhető döntések kísérték a 2,8 milliárd forintból megvalósított olimpiai lovasprogramot. A fő cél nem teljesült (lovastusában lesz magyar versenyző, ez a szakág azonban a díjugratókhoz képest elenyésző támogatásban részesült), a lovasszövetség vezetői pedig elzárkóztak az információközléstől.

A Transparency International 2023-as Oknyomozó Mentorprogramjának mezőnye, valamint Martin József Péter és Jávor Dénes Marcell, a TI munkatársa
A Transparency International 2023-as Oknyomozó Mentorprogramjának mezőnye, valamint Martin József Péter és Jávor Dénes Marcell, a TI munkatársa

Külön cikkben foglalkoztak a szerzők a Nemzeti Vágta körüli pénzügyi furcsaságokkal. Miután Geszti Péter reklámszakember megvált a rendezvényt szervező cégben lévő tulajdonrészétől, a vállalkozás kormányközeli körökhöz került.

Idén is Finnország budapesti nagykövetsége adott otthont a a Transparency International (TI) Magyarország 2023. évi, sorban 11. oknyomozói mentorprogramja ünnepélyes záróeseményének. A díjátadóval egybekötött ceremónián egybegyűlteket Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója mellett az idei oknyomozó mentorprogramot támogató nagykövetségek – a finn, a svéd, a norvég, a német és a francia – képviselői köszöntötték. Beszédeikben felhívták a figyelmet a szabad és független újságírás fontosságára.

A mentorprogram további díjazottjai:

  • Babos Attila, a Szabad Pécs főszerkesztője és mentoráltja, Özge Çakır-Somlyai Tiborcz István fiatalkori, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában töltött éveiről, szoros üzlettársaivá avanzsált barátaival való kapcsolatáról és az azóta kormányfői vővé előlépő üzletember karrierjének beindulásáról közölt cikket.
  • Erdélyi Katalin, az Átlátszó főszerkesztő-helyettese és mentoráltja, Fetter Dóra Eszter az egészségügyi magánszolgáltatók tulajdonában álló képalkotó diagnosztikai eszközök államosításával foglalkoztak írásukban.
  • Fónai Imre, a Siófoki Hírek főszerkesztője, a Magyar Narancs újságírója és mentoráltja, Virág Sára Ángyán József egykori vidékfejlesztési államtitkárral készített interjút, valamint a NER több potentátjához köthető beruházás, a Club Aliga átépítésének jelenlegi állásáról is beszámolt.
  • Spirk József, a 24.hu újságírója és mentoráltja, Nagy Noémi a Magyarországra érkező koreai munkavállalók hátteréről és itteni tapasztalatairól írt.

A 11. oknyomozói mentorprogram résztvevőinek cikkeit egy háromtagú zsűri bírálta el, amelynek tagjai:

  • Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója,
  • Stumpf András újságíró, a Válasz Online egyik alapítója,
  • Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Mérték Médiaelemző Műhely igazgatója.
XS
SM
MD
LG