Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Világszerte trükkös mobilalkalmazással csaptak le a bűnözőbandákra


Az ausztrál szövetségi rendőrség az Ironside művelet keretében lecsap a szervezett bűnözés szereplőire. A fotót dátum nélkül publikálták 2021. június 8-án
Az ausztrál szövetségi rendőrség az Ironside művelet keretében lecsap a szervezett bűnözés szereplőire. A fotót dátum nélkül publikálták 2021. június 8-án

„A világ legkifinomultabb” módján ütöttek rajta a szervezett bűnözőkön több ország rendőrei a kommunikációjukat kikémlelő applikáció segítségével – közölték hírügynökségek.

A tizennyolc országot felölelő hatalmas akcióban terroristacsoportok, maffiaszervezetek és motoros bandák több száz tagját tartóztatták le – közölték a hatóságok június 8-án.

Az Ironside névre keresztelt műveletet több mint tucatnyi ország bűnüldöző szerveinek hároméves együttműködése előzte meg, többek között az Egyesült Államokban, Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Ausztrália és Új-Zéland elsőként közölt részleteket arról, amit a hatóságok a szervezett bűnbandák egész világon átívelő hálózatára mért „súlyos csapásnak” minősítettek.

Az Europol és az FBI várhatóan újabb információkkal szolgál majd a működési területén folytatott akciókról.

Teljesen bedőltek neki

Egyedül Ausztráliában 224 ember ellen emeltek vádat a szóban forgó művelet részeként, amely „súlyos csapást mért a szervezett bűnözésre – nemcsak ebben az országban, hanem úgy, hogy annak az egész világ bűnszervezeteiben lesz visszhangja” – mondta Scott Morrison miniszterelnök újságíróknak.

Az új-zélandi és az ausztrál rendőrség közölte, hogy az FBI létrehozott egy zárt, titkosított alkalmazást, az AN0M-ot, amellyel átverte a feltételezett bűnözőket, akik azt hitték, hogy biztonságos rendszeren keresztül kommunikálnak.

Amellett, hogy képesek voltak valós időben megfejteni az üzeneteket, rávették a feltételezett bűnözőket arra, hogy az AN0M titkosított telefonjait használják.

A bűnözők maguk szorgalmazták a használatát

Az ausztrál média arról számolt be, hogy egy szökésben lévő ausztrál drogbáró Törökországban akaratán kívül terjesztette az alkalmazást az alvilágban.

„Az eszközök szervezetten cseréltek gazdát, és egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a bűnözők között, akik biztosak voltak abban, hogy az applikációnak van létjogosultsága, hiszen a szervezett bűnözés arisztokratái vállaltak kezességet a biztonságosságáért” – áll az ausztrál szövetségi rendőrség közleményében.

A bűnszövetkezetek több mint tizennyolc hónapig folytatták a drogkereskedelmet, a pénzmosást, a gyilkosságokat és egyéb bűncselekményeket a rendőri szervek szeme láttára Latin-Amerikától Ázsiáig.

Az ausztrál rendőrség közlése szerint több mint tizenegyezer bűnöző használt AN0M-eszközöket szerte a világon.

Készült a The New Zealand Herald, az Australian Broadcasting Corporation, a News.com.au, az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG