Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump a tüntetőkhöz csatlakozik, miközben a Kongresszusban hitelesítik a választást


Donald Trump amerikai elnök egy szimpatizánsa egy tüntetésen a választás eredményét hitelesítő kongresszusi ülés előtti este, 2021. január 5-én, Washington fővárosban.
Donald Trump amerikai elnök egy szimpatizánsa egy tüntetésen a választás eredményét hitelesítő kongresszusi ülés előtti este, 2021. január 5-én, Washington fővárosban.

Magyar idő szerint szerda este fog összeülni a Kongresszus az Egyesült Államokban, hogy véglegesítse Joe Biden győzelmét. Trump továbbra is csalásról beszél, és a szimpatizánsaival tüntetést szervez. Egyes republikánusok pedig az eredmény megtámadására készülnek.

Az Egyesült Államok Kongresszusa január 6-án tartja a Szenátus és a Képviselőház együttes ülését, hogy jóváhagyják a november 3-ai elnökválasztás eredményét, amelyen a demokrata Joe Biden legyőzte a hivatalban lévő republikánus Donald Trumpot.

Az eredmény jóváhagyása az utolsó, formális lépés Joe Biden január 20-ai beiktatása előtt. Az eredményt hitelesítő közös kongresszusi ülés normális esetben egy rutineljárás, ahol összeszámolják az államok elektori szavazatait. Az idén azonban mégis a vita helyszíne lehet, mivel Donald Trump amerikai elnök nem hajlandó elismerni a vereséget, és legalább 14 republikánus szenátor és közel 140 republikánus képviselő arra készül, hogy megkérdőjelezzék több államban is a végeredményt.

Trump a tüntetőkhöz fog szólni

Ráadásul további növeli a feszültséget, hogy Trump támogatói tiltakozással készülnek a döntés napjára, és a felvonuláson az elnök is beszédet fog mondani. Sok Trump-szimpatizáns már január 5-én a fővárosba érkezett, hogy az elnök mellett tüntessen, és a nem bizonyított választási csalási vádak miatt tiltakozzon az eredmény hitelesítése ellen.

Biden 306 elektori szavazatot szerzett meg, Trump 232-t, így a demokrata jelölt nyerte a választást, ezt az eredményt a múlt hónapban az elektori kollégium is hitelesítette. A Trump jogi csapata, valamint a szövetségesei által indított mintegy 50 pert a bíróságok rendre elutasították, két esetben maga a republikánus többségű legfelsőbb bíróság találta alaptalannak az elnök csapatának panaszait.

Az elnök szerint az alelnök meg tudja változtatni a végeredményt

Trump üdvözölte a tiltakozókat, akik az éjszaka kisebb összetűzésbe kerültek a helyi rendőrséggel. Trump azt írta a Twitteren, hogy a fővárost „elárasztották azok az emberek, akik nem akarják elnézni, ahogy a szélsőbaloldali demokraták ellopják a választási győzelmet”. Az elnök azt is bejelentette, hogy helyi idő szerint délelőtt 11-kor beszédet intéz a tiltakozókhoz.

Trump megjegyzései hamis színben tüntetik fel a választás eredményét, amelyen Joe Biden több mint 7 millióval szerzett több szavazatot, és annak a több tízmillió embernek a politikai nézeteit is, akik a volt alelnökre adták le a voksukat. A kongresszusi ülés két órával Trump beszéde után kezdődik majd, magyar idő szerint nagyjából este hét óra körül. Az ülést Mike Pence alelnök fogja vezetni, aki azt mondta, tartja magát a formális szerepéhez a jóváhagyási folyamatban, annak ellenére, hogy Trump arra kérte, segítsen megváltoztatni a választás eredményét.

Még Pence szerint is lehetetlen, amit Trump kér

A legtöbb jogi szakértő szerint az Alkotmány értelmében Mike Pence szerepe mindössze annyi, hogy a Szenátus és a Képviselőház jelenlétében felbontsa és összesítse az elektori kollégium szavazatait. Ennek ellenére Donald Trump nyomást próbált gyakorolni az alelnökre, mivel azt feltételezi, hogy Pence-nek hatalmában áll visszautasítani az elektori szavazatokat, igaz, médiaforrások szerint maga Pence nem hiszi, hogy erre lenne lehetősége.

„Ha Mike Pence alelnök kiáll értünk, akkor megnyerjük az elnökséget. Sok állam szeretné, ha visszavonnák azokat a hibásan, sőt csaló módon hitelesített számokat, amelyeket egy olyan eljárásban hitelesítettek, amit az államigazgatás nem hagyott jóvá (ami szükséges lett volna). Mike visszadobhatja!” – írta a Twitteren Donald Trump január 6-án hajnalban.


Texas szenátora vezeti a republikánusok próbálkozását

Mindkét párt választási tisztségviselői, a csatatérállamok szenátorai, és az igazságügyi minisztérium is visszautasították Trump állításait, és arra jutottak, hogy nem történt kiterjedt csalás vagy szabálytalanság a szavazáson. A 14 szenátor közül, akik tiltakozni akarnak az eredmény ellen, az egyik Ted Cruz, Texas állam szenátora. Cruz azt mondta, kötelességének érzi, hogy megkérdőjelezze az eredményt bizonyos államokban.

„Túl sok ember van Washingtonban, aki élből elutasítja a felvetést” – mondta a szenátor január 5-én a Fox News műsorán. A tiltakozó szenátorok azt szeretnék, ha felállna egy bizottság, amely egy 10 napos auditot folytatna le, mielőtt január 20-án Biden hivatalba lép.

A texasi szenátor szerint az amerikaiak egyharmada a közvélemény-kutatások szerint úgy gondolja, hogy a választást „megbundázták”, ezért a bizottsági vizsgálat „segítene nagyobb bizalmat és hitet adni a választási rendszerben”.

Azt azonban ő is elismerte, hogy nincs esély a végeredmény megváltoztatására, mivel a szenátorok és a képviselők többsége az eredmény véglegesítése mellett van.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG