Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump főbírójelöltje pártatlannak tartja magát


Amy Coney Barrett bírónő, Donald Trump amerikai elnök főbírójelöltje Washingtonban, 2020. szeptember 30-án.
Amy Coney Barrett bírónő, Donald Trump amerikai elnök főbírójelöltje Washingtonban, 2020. szeptember 30-án.

Rendhagyó módon vette kezdetét Amy Coney Barrett várhatóan négy napig tartó meghallgatása. A szenátus több tagja is csak videón tudott csatlakozni a járvány miatt. A demokraták a főbírójelölt személyében az előző elnök egészségügyi reformja, az Obamacare végét látják.

Bár meghallgatásának első napján a demokratát ellenezték az amerikai elnök jelöltjét, igen csekély esély van csak arra, hogy megakasszák az ügyet a republikánusok vezette szenátusban.

Amy Coney Barrett, a vallási konzervatívok kedvencének is nevezett fellebbviteli bíró, ezzel a filozófiával nyitotta meg a szenátus előtt tartott beszédét: „A bíróságoknak nem az a feladatuk, hogy megoldjanak minden problémát vagy megjavítsanak mindent, ami rossz a közéletben”.

„Az amerikaiak egy olyan Legfelsőbb Bíróságot érdemelnek, amely az Alkotmányt és a törvényeinket úgy értelmezi, ahogy azok meg lettek írva”- hangoztatta a szenátus igazságügyi bizottsága előtt, amelyre a tagok a koronavírus járvány miatt részben videókapcsolaton keresztül csatlakoztak.

Ha Donald Trump jelöltjét nevezik ki, akkor a testület 6:3-as konzervatív többségű lesz, ezzel pedig évtizedekre billentheti meg a bíróság mérlegét. Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság a politikailag legérzékenyebb kérdésekben hoz döntést, a többi közt az abortuszról, a bevándorlásról, az emberi jogokról és a fegyvertörvényről.

A meghallgatásra hibrid formában került sor, miután három republikánus szenátorról – köztük két igazságügyi bizottsági tagról - is kiderült, hogy koronavírussal fertőzött, videón csatlakoztak. Az 53-47-es republikánusi többséggel rendelkező szenátus várhatóan még októberben döntést hoz.

Veszélyben az egészségügyi ellátás

A számok alapján szinte lehetetlen Donald Trump aspiránsát megbuktatni, pedig a demokraták szerint Amy Coney Barrett jelöltsége fenyegetést jelent a köznyelvben csak Obamacare-ként emlegetett megfizethető ellátási törvényre (Affordable Car Act, ACA). Kamala Harris erre a bizottságban is rávilágított:

„Szándékosan szembeszállnak az emberek akaratával, amikor megpróbálják visszavonni a megfizethető ellátásról szóló törvényt”- mondta a demokrata alelnökjelölt.

A koronavírus-járvány közepette joggal gondolhatták a demokraták, hogy az egészségügy védelme biztos és nyerő politikai üzenet.

Az elnökválasztást követően nem sokkal a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülhet az Obamacare egyes passzusainak hatályon kívül helyezése, amivel amerikaiak millióitól vonnák meg az egészségügyi fedezetet.

Ezt a demokrata elnökjelölt, Joe Biden is hangsúlyozta: „Ez a jelölt (Amy Coney Barrett​ - a szerk.) ​azt mondta, meg akar szabadulni a megfizethető ellátásról szóló törvénytől. Az elnök is azt mondta, hogy meg akar szabadulni a megfizethető ellátásról szóló törvénytől. Ezt tartsuk szem előtt”.

A demokraták felszólították a főbírójelöltet, hogy hagyja békén az Obamacare-t és ehhez a választások után is tartsa magát. Erre azért volt szükség, mert Donald Trump korábban többször is azt mondta, elvárja, hogy a bíróság az ő javára döntsön, ha Amy Coney Barrett helyet kap a testületben.

A demokraták ezen kívül aggodalmukat fejezték ki annak ügyében is, hogy a testület konzervatív többségével az abortuszjogokat is korlátozná, de a fegyvertörvényt kibővítené.

Az AFP, AP és Reuters tudósításai alapján.

XS
SM
MD
LG