Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trumpról neveznének el egy tavat a Balkánon


The lake is known by Serbs as Gazivoda and by Kosovars as Ujman.
The lake is known by Serbs as Gazivoda and by Kosovars as Ujman.

Elhúzódó vita végére tehet pontot egy vicces megjegyzés: egy tavat neveznének el Donald Trump amerikai elnökről a Balkánon

Örömmel fogadta azt az ötletet a koszovói miniszterelnök Abdullah Hoti, miszerint a koszovói-szerb határon álló tó Donald Trump amerikai elnök nevét kapná. A tavat a szerbek Gazivoda-tónak, míg a koszovóiak Ujman-tónak hívják.

Hálából neveznék át

Az amerikaiak által szervezett béketárgyalások keretében - a tó hivatalos nevén kívül - számos más bonyolult kérdésben kellett szerb és koszovói tárgyalópartnereknek megegyezniük, és ennek eredményeként szeptember 4-én a Fehér Házban mindkét fél elkötelezte magát gazdasági kapcsolataik rendezése mellett.

A béketárgyalásokat vezető Richard Grenell, Trump szerb-koszovói különmegbízottja, a megbeszélések során egyszer viccesen megjegyezte, hogy a tavat el lehetne nevezni Trump elnökről is.

Hoti tegnap hivatalos Facebook oldalán jelentette be, hogy szorgalmazza Grenell ötletét.

“Szívesen fogadtam Grenell Nagykövet javaslatát, miszerint az Ujman-tavat átnevezhetnénk Trump-tóvá. Mindezt tiszteletünk jeléül tennénk, hálából azért a szerepért, amelyet a Koszovó és Szerbia közti gazdasági kapcsolatok normalizálásáról szóló történelmi megállapodás megkötésében tanúsított, és amely következtében nagy lépést tettünk egy közös, mindkét fél által elfogadott politikai megegyezés felé” – írta Abdullah Hoti.

A koszovói Gazeta Express-ben szeptember 24-én megjelent egy fénykép, amelyen a Koszovó fő ivóvíz-forrásának számító tó egyik gátja látható, rajta egy „Trump-tó” feliratú táblával. Richard Grenell is megosztotta a képet a Twitter-en.

„Koszovóban több teret neveztünk már el amerikai politikusokról így például Clinton elnökről, Bush elnökről, Bob Dole szenátorról, illetve Madeleine Albrightról Koszovó szabadságában és Szerbiától való függetlenségében betöltött szerepük tiszteletére” – írta a Facebookon Abdullah Hoti.

A koszovói szabadságharcban, amelyet Szerbiával vívott függetlensége kivívásáért, több mint 10 ezer ember halt meg – többségük albán nemzetiségű koszovói. Több mint 1600 ember tűnt el a háborúban. A harcok a NATO légierejének bevonásával értek véget. A Szerbia elleni légi offenzíva 78 napig tartott.

A nagyrészt albánok által lakott Koszovó 2008-ban kiáltotta ki szuverenitását, amelyet több nyugati állam elismert, ám Szerbia, Oroszország és Kína nem.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG