Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bidenék azonnal cáfolták Trump tervezett beutazási enyhítését


A San Ysidro határátkelő San Diego és Tijuana között, a mexikói oldalról nézve, 2020. április 23-án.
A San Ysidro határátkelő San Diego és Tijuana között, a mexikói oldalról nézve, 2020. április 23-án.

Joe Biden megválasztott elnök szóvivője hétfőn gyorsan cáfolta Donald Trump elnök bejelentését bizonyos beutazási tilalmak feloldásáról.

Trump elnök azt jelentette be hétfőn, hogy a schengeni térségből, az Egyesült Királyságból és Brazíliából feloldja a beutazási tilalmat. A rendelet szerint az ezen területekről érkezők "már nem sértik az Egyesült Államok érdekeit". A rendelet a Kínából és Iránból érkezők kitiltását helyben hagyta.

A szabályozást a koronavírus terjedésének megakadályozására hozták.

Erre reagált azonnal Jen Psaki, aki Joe Biden sajtószóvivőjeként fog dolgozni, miután az új elnökség január 20-án átveszi a hatalmat. Twitteren azt jelezte, hogy az orvosi csapatuk tanácsára nem terveznek enyhíteni a beutazási korlátozásokon.

"Sőt, a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos közegészségügyi feltételek szigorítását tervezzük, hogy mérsékeljük a Covid-19 terjedését" – tette hozzá.

Trump új rendelete egy január 26-án életbe lépő, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) által kiadott szabályra hivatkozik. Eszerint január 26-tól minden légi úton az USA-ba érkező utasnak három napnál nem régebbi negatív koronavírus elleni tesztet kell felmutatnia.

A szabályt még múlt héten hozta a CDC. Ezzel kiterjesztették azt a decemberi tesztelési szabályozást, ami Nagy-Britanniára vonatkozott miután megjelent ott a koronavírus fertőzőbbnek tartott változata.

A rendelet szerint az érintett országok közegészségügyi tisztviselői "a múltban eddig bizonyítottan együttműködtek az Egyesült Államokkal a pontos és friss Covid-19 tesztelési és trendadatainak megosztásával". A rendelet szerint az együttműködésük éles ellentétben áll Kínáéval és Iránéval.

Egyes járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában is feltűnt új változat valószínűleg már megjelent az Egyesült Államokban. Az USA-ban január 18-án az áldozatok száma meghaladta a 400 ezret, az igazolt fertőzések száma pedig a 24 milliót a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG