Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vészhelyzeti tanácskozást hívott össze a WHO a koronavírus új mutációi miatt


Tesztelésre várakozók a kínai Shijiazhuangban, Hebei tartományban, ahol újabb koronavírusos megbetegedéseket azonosítottak, 2021. január 12-én
Tesztelésre várakozók a kínai Shijiazhuangban, Hebei tartományban, ahol újabb koronavírusos megbetegedéseket azonosítottak, 2021. január 12-én

Az új, a mostaninál sokkal gyorsabban terjedő változatokat először Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában azonosították, és már legalább 50 országban felbukkant valamelyik, a brit változat Magyarországon is megjelent.

Az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi bizottsága január 14-én ülésezik, hogy megvitassák az új koronavírus-variánsok megjelenése miatt kialakult helyzetet.

A találkozót egy nappal azután hívták össze, hogy az Egyesült Államokban újabb napi csúcsot ért el a járvány halálos áldozatainak száma, 24 óra alatt 4337 halálesetet regisztráltak. Velük együtt - a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint - a koronavírusos halálesetek száma az Egyesült Államokban már meghaladta a 380 000-et.

Világszerte a fertőzések száma meghaladta a 91 milliót, és a halálozások száma megközelíti a 2 milliót, és a kormányok szerte a világon újabb korlátozásokat vezetnek be a vírus terjedésének ellenőrzése érdekében.

Az új vírusváltozatokat először Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában azonosították. Lényegesen fertőzőbbek, mint a 2019-ben Kínában felbukkanó törzs, de úgy tűnik, nem ellenállóak a jelenleg forgalmazott vakcinákkal szemben.

Kínában közben több j koronavírusos esetre bukkantak a Pekinggel határos Hebei tartományban, hónapok óta először ismét újabb halálos áldozatokat követelt ott is a járvány. Eközben Peking alig várja, hogy megszüntesse a korlátozásokat a jövő havi Holdújév fesztivál előtt.

Magyarországon is megjelent már a mutáns

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján jelentette be, hogy három mintában is azonosították Magyarországon a brit variánst. Ez a mutáció 50-70 százalékkal gyorsabban terjed, mint az eddigi vírus, de a gyártók szerint a vakcinák ez ellen is hatékonyak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG