Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump jóváhagyta a hatalomátadást, de a vereséget nem ismeri el


Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke
Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke

Hivatalosan is megkezdődhet a hatalomátadás folyamata az Egyesült Államokban, miután a felelős ügynökség és Donald Trump amerikai elnök is zöld utat adott a dolognak. A folyamat kulcsfontosságú, az új elnöknek ugyanis készen kell állni az olyan kihívások kezelésére, mint a járvány.

Donald Trump az Egyesült Államok elnöke november 23-án, közel három héttel a választások után jóváhagyta, hogy elkezdődjön a hatalomátadás folyamata, és Joe Biden megválasztott elnök csapata megkezdhesse a felkészülést az elnökségre. Trump addig nem ment el, hogy közvetlenül is elismerje a választás eredményét, de azt mondta, hogy jóváhagyta a szövetségi adminisztrációs iroda döntését a hatalomátadási folyamat elkezdésére.

A GSA elindította a folyamatot

Emily Murphy, a nyilvánosság számára nem annyira ismert, a szövetségi adminisztrációért felelős GSA állami intézmény vezetője nemrég értesítette Joe Bident, hogy a felkészülése a január 20-án esedékes beiktatásra hivatalosan is elkezdődhet.

„Országunk javát szem előtt tartva, azt javaslom, hogy Emily és a csapata tegye meg a szükséges lépéseket a protokoll beindítására, és a saját csapatomnak is ugyanezt mondtam” – írta Trump Twitteren.

A GSA lépése azt jelenti, hogy Biden stábja végre hozzáférést kap a szövetségi ügynökségekhez, kommunikálni tudnak a tisztségviselőkkel, valamint rendelkezésükre állnak az átmenethez szükséges állami források. Joe Biden és Kamala Harris megválasztott alelnök ezentúl azokat a rendszeres nemzetbiztonsági eligazításokat is elolvashatja, amiket az elnök megkap.

Egyre nőtt a nyomás Trumpon

A döntés azután született meg, hogy a demokraták és sok republikánus is egyre nagyobb nyomást helyezett a Trump-kormányra a hatalomátadási-folyamat késleltetése miatt, amely azt a veszélyt is magában hordozta, hogy az új elnök nem lesz majd felkészülve a koronavírus-járvány vagy egyes nemzetbiztonsági fenyegetések kezelésére.

Biden csapata üdvözölte, hogy végre hozzáférnek az állami forrásokhoz, ez szerintük ugyanis nélkülözhetetlen „a hatalom békés és gördülékeny átadásához”.

„A GSA vezetése igazolta, hogy Joe Biden megválasztott elnök és Kamala Harris megválasztott alelnök a választás valószínűsíthető győztesei, és biztosította a leendő kormány számára a forrásokat és a segítséget, amelyek szükségesek egy gördülékeny és békés hatalomátadáshoz” – mondta Biden egy sajtóközleményben.

Trump azt ígéri, folytatja a harcot

Emily Murphy, a GSA elnöke, akit számos kritika ért, amiért nem volt hajlandó cselekedni, azt mondta, nem politikai oka volt annak, hogy késlekedett a döntéssel a hatalomátadás ügyében.

Donald Trump közel három héten próbálta érvényteleníteni a november 3-ai választás eredményét, hasonlóra még nemigen volt példa. Egy sor sikertelen pert indított, több vitatható lépése is volt az ügyben, és számos alkalommal bizonyíték nélkül azt állította, hogy a választást elcsalták.

„Az ügyünk TELJES ERŐVEL folytatódik, nem adjuk fel a harcot a jó ügyért, és úgy hiszem, győzedelmeskedni fogunk” – írta Trump a Twitteren, amiből arra lehet következtetni, hogy a stábja nem adta még fel azt, hogy megkérdőjelezze a választás eredményét.

Készült az AFP, az AP, és a Reuters tudósításainak felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG