Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump: “menjetek haza”!


Donald Trump távozó amerikai elnök beszél az őt támogató tüntetőkhöz Washingtonban
Donald Trump távozó amerikai elnök beszél az őt támogató tüntetőkhöz Washingtonban

Donald Trump távozó amerikai elnök a Twitterre posztolt videóüzenetben szólította fel támogatóit arra, hogy “menjenek haza”, miközben továbbra is fenntartotta a “hamis választásokkal” kapcsolatos fenntartásait és “nagyon különlegesnek” nevezte a mögötte állókat.

Az amerikai elnök videóüzenetében békére szólított fel és arra kérte az őt támogató erőszakos demonstrálókat, hogy menjenek haza, miután több száz tüntető elfoglalta a Capitolium épületét, hogy így akadályozza meg a képviselőket Joe Biden elnökké választásában.

Beszédében Donald Trump megismételte azt a tényekkel alá nem támasztott állítását, hogy az elnökválasztáson csalás történt. “Most haza kell mennetek. Békére van szükségünk. A jog és a rend uralmára van szükség” – fogalmazott a távozó amerikai elnök.

Cikkünkben a beszéd eredetileg itt volt beillesztve, de a Facebook, a YouTube és az Instagram is törölte Trump nyilatkozatát, míg a Twitter nem engedi megosztani vagy lájkolni azt.

Az Egyesült Államok Kongresszusa január 6-án kezdte el a Szenátus és a Képviselőház együttes ülését, hogy jóváhagyják a november 3-ai elnökválasztás eredményét, amelyen a demokrata Joe Biden legyőzte a hivatalban lévő republikánus Donald Trumpot.

Az eredmény jóváhagyása az utolsó, formális lépés Joe Biden január 20-ai beiktatása előtt. Az eredményt hitelesítő közös kongresszusi ülés normális esetben egy rutineljárás, ahol összeszámolják az államok elektori szavazatait.

Az Egyesült Államok kongresszusának a novemberi elnökválasztás eredményeinek igazolására összehívott együttes ülése akkor fulladt káoszba és erőszakba, amikor Donald Trump elnök dühödt támogatói megrohamozták Washingtonban a Capitoliumot és összecsaptak a rendőrséggel.

A kongresszus tagjait gázmaszkban menekítették ki az épületből, ahol a rendőrök könnygázt is kénytelenek voltak bevetni Trump erőszakos támogatói ellen.

Az AP tudósítása alapján

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG