Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden: az amerikai demokráciát érte példátlan támadás


A megválasztott amerikai elnök felszólította Donald Trumpot, hogy cselekedjen.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök az ország demokráciáját ért „példátlan támadásnak” nevezte, a Capitolium erőszakos megszállását. Egyúttal felszólította az Egyesült Államok elnökét, Donald Trumpot, hogy azonnal szólaljon meg, és hívja vissza a támogatóit.

„A demokráciánk példátlan támadás alatt áll. Ez nem véleménykülönbség, ez zűrzavar, ez káosz”, mondta Biden január 6-án megtartott rövid beszédében.

Trump erőszakos támogatói megrohanták a Capitoliumot, és megpróbálták rákényszeríteni a Kongresszust, hogy csinálják vissza Donald Trump elnök választási vereségét. Mindez nem sokkal az után történt, hogy néhány Trumphoz hű republikánus végső próbálkozást tett arra, hogy megsemmisítse a választások eredményét.

Donald Trump szerint választási csalás történt, de semmilyen bizonyítékkal nem tudta alátámasztani állításait.

Biden: felszólítom Trump elnököt, hogy szólaljon meg

Joe Biden 306-232 arányban nyerte el annak az elektori kollégiumnak a szavazattöbbségét, ami dönt az amerikai elnökválasztás győzteséről. Ezt az eredményt már a múlt hónapban hitelesítették az elektorok. Trump jogászai és szövetségesei több mint 50 keresetet adtak be a választással kapcsolatban. A különböző bíróságok néhány kivétellel az összes keresetet elutasították, kettőt a Legfelsőbb Bíróság utasított el.

„Egy elnök szavai számítanak… Ezért felszólítom Trump elnököt, hogy szólaljon meg egy nemzeti tévében, teljesítse az esküjét és védje meg az alkotmányt” – mondta Joe Biden.

Biden beszéde alatt a hatóságok küzdöttek azért, hogy ellenőrzésük alá vonják a Capitoliumnál kialakult kaotikus helyzetet, ami miatt a képviselőket evakuálni kellett.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG