Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy negyedik ügyben is vádat emeltek Donald Trump ellen


Donald Trump Philadelphiában 2023. június 30-án
Donald Trump Philadelphiában 2023. június 30-án

A volt amerikai elnök és tizennyolc társa a vád szerint megpróbálta megmásítani a 2020-as választás eredményét Georgia államban, az érintettek ellen egy szervezett bűnözéssel szembeni helyi törvény (RICO) megsértése miatt is eljárás indult.

A közel százoldalas vádirat negyven vádpontot tartalmaz, Donald Trump ellen tizenhármat. A vádlottak között szerepel Rudy Giuliani, az exelnök ügyvédje, valamint többen egykori fehér házi beosztottjai közül, köztük Mark Meadows volt kabinetfőnök.

A vádesküdtszék által is jóváhagyott vádirat szerint az érintettek 2020-ban „elutasították Trump vereségének elfogadását, és tudatosan, akaratlagosan arra szövetkeztek, hogy törvénytelenül megváltoztassák a választás eredményét”.

A legsúlyosabb vádpont a szervezett bűnözői csoportok vezetőinek elítélését segítő, úgynevezett RICO-törvény megsértése, amely akár húsz év börtönbüntetéssel is sújtható.

Ahogy az eddigi három vádemelés esetében, a milliárdos ezúttal is tagadta bűnösségét, és politikailag motivált eljárást emlegetett.

Mivel ezúttal nem a szövetségi hatóságok, hanem helyi szinten indítottak eljárást, erre akkor sem lesz befolyása Trumpnak, ha esetleg jövőre újra elnökké választják.

Ehhez kapcsolódóan: Vádat emeltek Donald Trump ellen a 2020-as elnökválasztással kapcsolatban is

Mi az a RICO?

Az Egyesült Államokban 1970-ben fogadták el a zsarolással kapcsolatos és korrupt szervezetek elleni szövetségi törvényt (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations – RICO) a maffia elleni küzdelem részeként. Ezt hasonló jogszabályok követték a legtöbb tagállamban, kisebb-nagyobb eltérésekkel.

A szövetségi RICO-törvény alapján az ügyészség vádat emelhet két vonatkozó bűncselekmény esetén, amennyiben az érintett hosszú ideje tagja egy bűnszervezetnek.

A Georgia államban hatályos jogszabály alkalmazásának ezzel szemben nem feltétele, hogy a vádlott régóta részt vegyen egy bűnözői csoport működtetésében, illetve ötven bűncselekménytípust sorol fel a vádemelés feltételeként, miközben a szövetségi szintű törvény csak harmincötöt.

A törvény megsértéséért öttől húsz évig terjedő szabadságvesztés róható ki Georgiában. A szövetségi jogszabály esetében ennek maximuma azonos, de nincs alsó korlát.

Ehhez kapcsolódóan: Bizonyítékok megsemmisítése miatt is vádat emeltek Donald Trump ellen

Hogyan alkalmazzák általában a RICO-t?

Az Egyesült Államokban mára jórészt felszámolták a maffiát, a RICO alkalmazását pedig kiterjesztették számos más típusú szervezett bűnözői tevékenységre.

Az ügyészek mindenféle, bűnözői vállalkozásként azonosított szervezet ellen használták a jogszabályt, például Wall Street-i bankok vagy piaci manipulációban részt vevő kereskedők esetében is.

Fani Willis, a vizsgálatot vezető, Fulton megyei kerületi ügyész korábban több mint kéttucatnyi oktató ellen is vádat emelt a törvény alapján, amiért csalásra szövetkeztek egy teszten 2014-ben.

A vádlottak ügyvédei túlkapásnak nevezték az atlantai közoktatási rendszer bűnözői vállalkozásnak minősítését, a fellebbezés azonban helybenhagyta az elsőfokú elmarasztaló ítéletet.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb vádemelés Donald Trump ellen – Mit kell tudni az ügyről, mi következik?

Miért használják az ügyészek ezt a törvényt?

A RICO eredetileg a maffiavezérek elítélésének megkönnyítését szolgálta, akik nem maguk végezték a piszkos munkát, hanem az embereikre bízták. Így a szövetségi hatóságoknak nem kellett bizonyítaniuk bűncselekmények elkövetését, csak azt, hogy a vádlott tagja a törvényt megsértő bűnszervezetnek.

Ez azt is jelenti, hogy a vádhatóságnak nem feltétlenül kellene bizonyítania, hogy Trump személyesen megsértette a törvényt, csak azt, hogy összejátszott azokkal, akik így tettek.

Ehhez kapcsolódóan: Közel nyolcszázmillió dollárt fizet peren kívül a Fox News hazugságok terjesztése miatt

Melyek a RICO alkalmazásának kockázatai?

A RICO-ügyek természetüknél fogva rendkívül összetettek, ugyanis először is bizonyítani kell a bűnözői vállalkozás létezését.

A mostani ügyben a volt amerikai elnök mellett tizennyolc másik személy ellen is vádat emeltek. Az ügyészségnek azt kell bizonyítania, hogy egy közös, jogsértő cél érdekében dolgoztak együtt, ami várhatóan nem lesz egyszerű. Ugyanakkor minél több a vádlott, annál nagyobb lehet az esély arra, hogy egy vádalku keretében egymás ellen vallanak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG