Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump szerint az amerikai államoknak maguknak kell dönteniük az abortusztörvényről


Abortuszjogi tüntetők a texasi Dentonban 2022. június 28-án
Abortuszjogi tüntetők a texasi Dentonban 2022. június 28-án

Donald Trump republikánus elnökjelölt hétfőn kijelentette, hogy az abortusztörvényekről az Egyesült Államok egyes államainak kell dönteniük, ők nem javasolnak nemzeti tilalmat, és mérsékeltebb álláspontot képviselnek a novemberi választások előtt.

A volt elnök a közösségi médiában közzétett videójában azt mondta: támogatja, hogy nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén és az anya életének védelmében kivételt tegyenek. Megismételte, hogy támogatja az in vitro megtermékenyítés elérhetőségét.

Nem támogat semmilyen nemzeti tilalmat, amely betiltaná az abortuszt a terhesség bizonyos hetén túl, rácáfolva egyes vallási és konzervatív támogatói reményeire, hogy a Fehér Házba való visszatérése esetén nemzeti korlátozást fog bevezetni.

Trump korábban jelezte, hogy a terhesség 15. hetén túl támogatja a tilalmat, de azt mondta, hogy a politikai megfontolások a legfontosabbak az első elnökválasztáson azután, hogy a legfelsőbb bíróság 2022-es döntése véget vetett a szövetségi jog csaknem ötven éve tartó uralmának az eljárást illetően.

„Mindig a szívetekre hallgassatok. De győznünk kell. Nyernünk kell” – mondta Trump a videóban.

Bár nyilatkozata a politikai középút kijelölését célozza, egyaránt kiváltotta az abortuszjogokat pártoló baloldali demokraták és a jobboldali abortuszellenes csoportok bírálatát, aláhúzva a kérdés körüli megosztottságot.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai elnök abortuszvédelmi rendeletet szeretne benyújtani jövőre

Az általa kinevezett három konzervatív bíróra célozva Trump a saját eredményének tulajdonította, hogy a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a mérföldkőnek számító, 1973-as Roe kontra Wade ügyben hozott precedensértékű határozatot, amely a terhesség körülbelül 24–28. hetéig biztosította a terhességmegszakítás jogát.

A bíróság döntése a választók ellenreakcióját váltotta ki, és nagyrészt ezzel magyarázták a 2022-es kongresszusi félidős választásokon a republikánusok visszaszorulását és a demokraták tavalyi győzelmét egyes államok helyi választásán.

„Ez az ötven éve folyó csata a Roe kontra Wade ellen kivette a dolgot a szövetségi kezekből, és minden egyes államban az emberek szívébe, elméjébe és szavazataiba tette át. Ez tényleg valami. Most az államokon múlik, hogy helyesen cselekedjenek” – mondta Trump.

Ehhez kapcsolódóan: A szívhangrendelet nem csökkentette az abortuszok számát

A demokrata Joe Biden elnök újraválasztási kampánya alaptételévé tette Trump abortuszjogok elleni tiltakozását. A felhívás a nemzeti tilalomra ronthatta volna Trump esélyeit abban a hat-hét amerikai államban, amelyek novemberben várhatóan eldöntik majd az eredményt.

„Donald Trump minden egyes abortusztilalmat támogat az egyes államokban, beleértve a kivételek nélküli abortusztilalmakat. Még dicsekszik is a pokoli világ megteremtésében játszott szerepével” – írta Ammar Moussa, a Biden-kampány gyors reagálásáért felelős igazgatója az X közösségimédia-platformon hétfőn.

Trump túlságosan korlátozónak és politikailag mérgezőnek minősítette Ron DeSantis floridai kormányzó és volt republikánus elnökjelölt-vetélytárs javaslatát a hat hét utáni tiltásra.

Míg az amerikaiak hajlanak arra, hogy elfogadják az első trimeszter utáni abortusz korlátozását, a közvélemény-kutatások azt is mutatják, hogy a jelentős többség inkább azt támogatja, hogy a páciens és orvosa döntsön, ne a kormány.

A Reuters/Ipsos márciusi közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 57 százaléka úgy gondolja, hogy az abortusznak a legtöbb esetben vagy minden esetben legálisnak kell lennie. De míg a demokraták jelentős többsége (83 százaléka) van ezen a véleményen, a legtöbb republikánus válaszadó (mintegy 57 százalék) úgy gondolja, hogy az abortuszt a legtöbb esetben vagy minden esetben törvényen kívül kell helyezni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG