Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Túl sok oltást vett a kormány, most ingyen osztogatják


A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája a Hungaropharma budapesti raktárában 2021. március 8-án
A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája a Hungaropharma budapesti raktárában 2021. március 8-án

Durván 1,4 millió adag oltást szórt ki az Orbán-kormány ingyen idén. A legnagyobb kedvezményezettek a régiós szövetségesek, a cseh és a szlovén állam voltak.

Összesen több mint 1,5 millió adag koronavírus elleni oltástól vált meg idén eddig Magyarország, ennek majdnem teljes egészét ingyen adta át másoknak, derül ki a Népszava összesítéséből.

Az ingyen odaadott vakcinák többsége ráadásul messze a legdrágábban beszerzett termék, a kínai Sinopharm oltása volt.

A legnagyobb kedvezményezett Csehország volt. A cseh kormány nyugati vakcinákat kapott Magyarországtól, egészen pontosan 340 ezer adag Pfizert és százezer adag Janssen (Johnson & Johnson) terméket.

Csehországban ugyanis csak az uniós minőségbiztosítási feltételeket is kiálló vakcinákkal oltanak. Hozzátartozik, hogy Csehország több körben és némi késéssel kapta meg ezeket a termékeket Magyarországtól.

A második legnagyobb kedvezményezett Szlovénia volt, a szlovén kormánynak háromszázezer adag AstraZenecát adott át Magyarország.

Hivatalosan mindkét ország egyébként csak kölcsönkapta a termékeket, de ezeknek az oltásoknak a járvány és a termékhiány idején van magas értékük. Másrészt arról nem adott tájékoztatást a magyar kormány, pontosan mikor kell visszaadni a vakcinákat.

A többi, unión kívüli ország mind kivétel nélkül ajándékba kapta ezeket az oltásokat. Összesen nagyjából hétmilliárd forint beszerzési értékű vakcinától vált meg a kormány eddig idén.

A legdrágább tételeket, az elajándékozott Sinopharm-oltásokat júniusban jelentették be. Ekkorra Magyarországon már kiderült, hogy az idősebbeknél valószínűleg lényegesen kevésbé megbízhatóan működik ez a termék.

Emellett akkor már látszott, hogy az erős kormányzati reklámozás ellenére a rendelt mennyiség felét se sikerült beadni a hazai lakosságnak. Szijjártó Péter viszont akkor úgy látta a nagy értékű ajándékról, hogy Magyarországon „bebizonyosodott a vakcina eredményessége”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG