Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Túlélőket keresnek az ukrán mentőcsapatok Vinnicjában


Tűzoltók, mentők, katonák és rendőrök dolgoznak együtt az orosz rakétacsapás helyszínén a közép-ukrajnai Vinnicja belvárosában 2022. július 14-én
Tűzoltók, mentők, katonák és rendőrök dolgoznak együtt az orosz rakétacsapás helyszínén a közép-ukrajnai Vinnicja belvárosában 2022. július 14-én

Keresőkutyás mentőcsapatok fésülték át a romokat pénteken, túlélők után kutatva a közép-ukrajnai Vinnicja városában, ahol előző nap legalább 23 ember meghalt, amikor az orosz erők egy tengeralattjáróról rakétákat lőttek ki a városra.

Moszkva más városokat is lőtt rakétákkal, hogy kíméletlen módon próbáljon területeket elszakítani Ukrajnától, és megpróbálják megtörni a vezetők, a civilek és a katonák megingathatatlan morálját, ahogy a háború közeledik az ötödik hónapjához.

Az ukrán belügyminisztérium pénteki közlése szerint az orosz erők a háború kezdete óta több mint 17 ezer csapást mértek civil célpontokra, milliókat űztek el otthonukból, és több ezer harcos, valamint civil halt meg a harcokban, amely a világgazdaságra is hatással van, emelkednek az árak és kulcsfontosságú ukrán és orosz termékek - élelmiszer, üzemanyag és műtrágya - szorulnak ki a világpiacról.

A csütörtöki vinnicjai támadást követően több mint 73 ember - köztük négy gyermek - maradt kórházban, és 18 embert eltűntként tartanak nyilván - közölte Olekszandr Kutovij, a Vinnicjai régió sürgősségi szolgálatának szóvivője.

A keresőcsapatok pénteken két helyszínt vizsgáltak át - egy irodaházat, amelyben egy egészségügyi központ volt, és egy koncerttermet egy szabadtéri pihenőhely és park közelében, ahol gyakran sétálnak a gyermekes anyák.

Szerhij Borzov, Vinnicja régió kormányzója szerint a csaknem kéttucatnyi halott közül eddig csak tíz embert sikerült azonosítani.

„Oroszország szándékosan támadott meg civileket, mindenkit, aki felelős ezért a bűncselekményért, felelősségre kell vonni” - mondta, és elítélte „Oroszország barbár viselkedését, amely lábbal tiporja a nemzetközi humanitárius jogot”.
Kijlo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerint három rakéta csapódott be.

„Nincs válasz arra a kérdésre, hogy miért tegnap és miért Vinnicja” - mondta Timosenko. „Arra számítunk, hogy ez minden percben és másodpercben megtörténhet Ukrajna bármelyik részén” – tette hozzá.

A Vinnicja elleni támadást követő csend után az orosz hadsereg pénteken közölte, hogy egy katonai tiszti klubra mértek csapást - amiről a helyszín még a szovjet időkben ismert volt. Az ukrán hatóságok azonban közölté, hogy a helyszínnek semmi köze nem volt a hadsereghez.

Összességében az ukrán elnöki hivatal szerint az elmúlt 24 órában 26 civil halt meg és további 190 megsebesült az orosz támadásokban. Ebbe beletartozik három további áldozat a Donyecki régióból.

„A helyzet a Donyecki régióban napról napra súlyosabb, a civileknek el kell hagyniuk a területet, mert az orosz hadsereg a felperzselt föld taktikáját alkalmazza” - mondta Pavlo Kijelenko donyecki kormányzó. Úgy tűnt, hogy Kramatorszk és Szlovjanszk városokat támadja majd az orosz hadsereg, de egyáltalán nem volt világos, hogy mikor kezdődhet meg az előrenyomulás.

Máshol, Mikolajivban a hatóságok szerint legalább tíz robbanás volt a déli városban az éjszaka, és az oroszok egyetemeket is lőttek. Vitalij Kim, Mikolajiv katonai közigazgatásának vezetője a közösségi médiában közzétett egy videót, amelyen füst száll fel a csapásokat követően.

A Tassz orosz hírügynökség pénteken az oroszok által támogatott szakadárokra hivatkozva arról számolt be, hogy két civil meghalt és hat másik megsebesült, amikor az ukrán erők állítólag egy buszpályaudvart lőttek Donyeck város Vorosilovszkij kerületében.

Szintén pénteken Daria Morozova, a Moszkva által támogatott donyecki szakadár vezetés emberi jogi ombudsmanja közölte, hogy vasárnap meghalt egy elfogott brit zsoldos. Azt mondta, hogy a férfi, akit Paul Urey-ként azonosított, krónikus betegségekben és stresszben halt meg.

„A mi részünkről megkapta a szükséges orvosi ellátást az általa elkövetett súlyos bűncselekmények ellenére” - mondta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG