Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Történelmi ukrán várost támadtak rakétákkal, legalább 12-en meghaltak


Utcakép Vinnicjából a rakétatámadás után. 2022. július 14.
Utcakép Vinnicjából a rakétatámadás után. 2022. július 14.

Legkevesebb 12 ember meghalt, amikor három orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Vinnicja városában – közölte a rendőrség. Volodimir Zelenszkij elnök „nyílt terrorcselekménynek” nevezte a történteket.

Az ukrán hatóságok azt közölték, hogy a rakéták egy irodaházat, lakóépületeket és egészségügyi központot találtak el a július 14-i támadásban.

A 370 ezer lakosú Vinnicja története a középkorig nyúlik vissza, 1363-ban alapították – derül ki a város honlapjáról.

Kilencven embernek volt szüksége orvosi segítségre, közülük mintegy 50 állapota súlyos. Az egyik halott egy kisgyermek – közölte a rendőrség.

"Oroszország nap mint nap gyilkol civileket, gyilkol ukrán gyerekeket, hajt végre rakétatámadásokat olyan polgári létesítmények ellen, ahol nincs katonai célpont. Mi ez, ha nem nyílt terrorcselekmény?" – mondta Zelenskiy egy online posztban.

Oroszország tagadja, hogy civileket venne célba, jóllehet az ilyen támadásokra bőven vannak bizonyítékok.

A rakétatámadás híre akkor érkezett, amikor az EU külügy- és igazságügyminiszterei az állítólagos orosz háborús bűnökkel foglalkozó konferenciára gyűlnek össze Hágában.

Zelenszkij azt mondta, hogy a találkozón videókapcsolat segítségével fel fog szólalni, Dmitro Kuleba külügyminiszter pedig személyesen is ott lesz.

Készült a Reuters és az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG