Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Túlharsogható-e a fideszes médiafölény? Kampányhajrá Hajdú-Bihar csataterein


A Magyar Kétfarkú Kutya Párt standja Debrecenben
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt standja Debrecenben

A Fidesz–KDNP és az Egységben Magyarországért jelöltjei csaknem egyenlő mértékben láthatók a választás kimenetele szempontjából kiemelten fontos három választókerületben, miközben a kis pártok alig látszódnak. A legnagyobb plakátja Gattyán György pártjának van Debrecenben. Plakátháború, riogatás a Nyugattal és egy szabadlábon lévő elítélt az elmúlt hetek helyi kampánytémái között.

A hat Hajdú-Bihar megyei választókerületből jellemzően hármat szoktak hol billegőként, hol csatatérként emlegetni az április 3-i választásokon részt vevő politikai szervezetek és az elemzők. Elsősorban a korábbi választási eredmények (és pártok esetében a saját, belső használatra készített mérések) alapján azt valószínűsítik, hogy a Debrecen északnyugati részét lefedő 1-esben, a város délkeleti részét magában foglaló 2-esben és a hajdúböszörményi központú, összesen tíz települést átkaroló 6-osban szoros eredmény várható. Az Egységben Magyarországért szövetségnek itt lehet esélye mandátumokat elhódítani az előző három országgyűlési választáson az egész megyét letaroló, de ezekben a választókerületekben mindenhol ötven százalék alatti eredményt elérő Fidesz–KDNP-től. Annak jártunk utána, hogy néz ki a kampány ezeken a keleti csatatereken.

Kósa inkább a Facebookon és protokolláris eseményeken, míg Varga utcafórumokon kampányol

Az eddigiek alapján egyértelműen látszik, hogy az ellenzéki pártok és a Fidesz is komolyan veszi ezeket a választókerületeket. Orbán Viktor napokig Debrecenben időzött, amikor kijárt a magyar–ukrán határra, és rendezvényeken ugyan nem vett részt, de nem elképzelhetetlen, hogy szakított időt a helyi viszonyok áttekintésére.

Az 1-es választókerületben induló, 2018-ban 47,36 százalékot szerző Kósa Lajos az elmúlt hetekben leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azt javasolta Gyurcsány Ferencnek, kérje vissza Vlagyimir Putyintól a kutyáját – amit egyébként oda sem adott az orosz elnöknek a volt miniszterelnök. Debrecen korábbi polgármestere kifejezetten aktív a közösségi médiában. Napi szinten oszt meg fotókat és videókat, építkezéseket látogat, fiatal sportolókkal fotóztatja magát vagy helyi lakosoknak mutatja meg, hogyan kell kidobni a használt sütőolajat. Nagy rendezvényei ugyanakkor nem igazán vannak a városban, legutóbb március 2-án volt egy közös (zárt körű) eseménye Deutsch Tamással. Ez annak fényében különösen feltűnő, hogy a közösségi oldala szerint ebben az időszakban Mátranovákon, Füzesabonyban, Kisszálláson és Fehérgyarmaton is tartott fórumot – ezek közül egyik sem Hajdú-Biharban található.

Kósa Lajos képe a magasban, lejjebb a rivális Varga Zoltáné megrongálva
Kósa Lajos képe a magasban, lejjebb a rivális Varga Zoltáné megrongálva

Az ellenzéki összefogás színeiben vele szemben induló Varga Zoltán országgyűlési képviselő ellenben az elmúlt hónapokban rendszeresen fórumozott a választókerületet szinte elözönlő, országosan ismert politikusok társaságában. A kampány során járt már Debrecenben mások mellett Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, Jakab Péter, Donáth Anna és Ungár Péter – van, aki többször is. Ezeken az eseményeken jellemzően kétszáz és négyszáz között volt az érdeklődők száma.

A Kósa és Varga közötti leglátványosabb csörte a kettejük között kialakult plakátháború. A megyében először Varga Zoltán plakátjait helyezték ki a villanyoszlopokra még februárban. Kósa Lajos plakátjainak megjelenésekor azt lehetett észrevenni, hogy Varga arcképei időnként méterekkel lejjebb kerültek, a DK-s politikus pedig egy alkalommal le is videózott és kérdőre vont egy csapatot, akiknek a felvétel tanúsága szerint az volt a feladatuk, hogy Kósa plakátjait mindenhol Vargáé fölé helyezzék.

A városban járva lépten-nyomon találkozni letépett Varga-plakátokkal, sokkal sűrűbben, mint Kósa megrongált arcképeivel. Az Egységben Magyarországért jelöltje egyébként a plakátok mellett molinókat is használ, ezeken – a Fidesz hasonló felületeivel ellentétben – csak saját magát mutatja meg, a többi debreceni jelölttársát, a momentumos Mándi Lászlót és a jobbikos Salamon Gergőt nem.

Pósán nyugati abnormalitásról és háborúpárti baloldalról beszélt a nemzeti ünnepen

A Debrecen délkeleti részén található hajdú-bihari 2-es választókerületben a 2018-ban 49,4 százalékig jutó Pósán László, a Debreceni Egyetem történészprofesszora a Fidesz–KDNP jelöltje. Ő volt az, akinek a debreceni önkormányzat felkínálta a lehetőséget, hogy szóljon a város polgáraihoz március 15-én. Debrecen főterén, a Kossuth téren körülbelül négy-ötszáz érdeklődő hallgathatta végig, ahogy Pósán az ünnepi megemlékezés helyett pártja legfőbb kampányüzenetét ismételgeti, miszerint a baloldal háborúba vinné az országot, és már 1849-ben is a Nyugat akarta a magyar szabadság bukását, most pedig az abnormalitást kényszerítenék a magyarokra.

Kósához hasonlóan Pósán László sem tartott lakossági fórumokat az elmúlt hetekben, inkább átadásokon, önkormányzati és egyetemi rendezvényeken jelent meg.

Ellenfele, Mándi László, a Momentum választmányi elnöke ugyanazokon az eseményeken szólalt fel, mint jelölttársa, Varga Zoltán. A láthatóságán a közösségi média használata mellett Vargához hasonlóan villanyoszlopokra elhelyezett plakátokkal, valamint molinókkal igyekezett javítani – ezeken sincsenek más ellenzéki jelöltek.

A legnagyobb plakátja Gattyánéknak van Debrecenben

Mind a két választókerületben indulnak kispárti és kamupárti jelöltek. Az 1-esben a Mi Hazánk, a Munkáspárt–ISZOMM, az MKKP és a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom állított jelölteket. A 2-esben erre mindössze ketten voltak képesek, a Munkáspárt–ISZOMM itt indítja az utóbbi párt elnökét, Huszti Andreát, valamint elindulhatott Morán-Mihucza Szilvia, a kamupártos múltja, majd a járvánnyal kapcsolatos álhírek terjesztése miatt hírhedtté vált Gődény György által fémjelzett Normális Élet Pártja jelöltje.

Ezekről a szervezetekről általánosságban elmondható, hogy nem folytatnak komolyabb kampányt, alig vannak nagyobb rendezvényeik. A legaktívabb és a legnagyobb láthatósággal rendelkező párt a Mi Hazánk, de városszerte megtalálhatók a Megoldás Mozgalom plakátjai is, és valamennyi szervezetet tekintve ők rendelkeznek a legnagyobb és vélhetően az egyik legértékesebb hirdetési felülettel: óriásplakátjuk van egy belvárosi panelház oldalán.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a választási kampány során azzal tudta felhívni magára a figyelmet, hogy Oroszország ukrajnai agressziója ellen tiltakozva március 4-én kifestette a debreceni orosz főkonzulátus előtti járdaszegélyt, amelyet egy önkormányzati cégnek éppen akkor sikerült lemosnia, amikor a debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat az épület előtt demonstrált.

Óriásplakátjai egyébként a Fidesznek és az ellenzéki összefogásnak is vannak megyeszerte, nem túl nagy számban. Ezek közül némelyiken a választókerületi jelöltjüket, de többnyire inkább az országos kampányüzeneteiket hirdetik. Úgynevezett city light plakátokat elsősorban a Fidesztől és a Megoldás Mozgalomtól látni, ilyen típusú összellenzéki hirdetést egyáltalán nem találtunk. Ezek mellett elsősorban a Fidesz és az Egységben Magyarországért kampányol postaládákba dobott szórólapokkal és egyéb kiadványokkal.

Az MKKP egyik debreceni standja
Az MKKP egyik debreceni standja

Szijjártó az egyik oldalon, szinte az összes ellenzéki vezető a másikon

Hajdú-Bihar megye harmadik, csatatér-választókerülete a 6-os, amelynek központja Hajdúböszörmény, de ide tartozik Balmazújváros, Hajdúnánás, Hajdúdorog és Polgár, valamint öt község is. A Fidesz–KDNP 2018-ban 48,91 százalékot szerző Tiba Istvánt, az Országgyűlés jelenlegi jegyzőjét indítja itt. A megye összes kormánypárti indulójához hasonlóan hosszú ideje őrzi a mandátumát, legutóbb 2006-ban veszített egyéniben. Tiba a kampány során egyértelműen azzal a lehetőséggel próbál élni, hogy a választókerület országgyűlési képviselőjeként számos tömegrendezvényen jelenhet meg, mondhat beszédet. Debrecenben induló párttársaitól eltérően Tiba számos, esetenként több száz résztvevős lakossági fórumot tartott a helyi művelődési központokban, március 19-én például Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kampányolt neki.

A választókerületben az ellenzék esélyeit nagyban növelheti egy évek óta húzódó balmazújvárosi botrány. Veres Margitot, a település akkori független, Fidesz és MSZP által támogatott polgármesterét, akit Tiba István bizalmasaként emlegettek, 2018-ban a bíróság jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte korrupciós bűncselekmény miatt, amelyet még Tiba István polgármestersége alatt, jegyzőként követett el. Veres azóta sem kezdte meg büntetésének letöltését, minden bizonnyal azért, mert az éppen pozícióban lévő igazságügyi miniszter (előbb Trócsányi László, majd Varga Judit) engedélyezi számára, hogy szabadlábon várhassa meg, amíg a köztársasági elnök elbírálja a kegyelmi kérvényét.

Tiba Istvánnak Szijjártó Péter is kampányolt
Tiba Istvánnak Szijjártó Péter is kampányolt

A 2021-es előválasztáson az a Hegedüs Péter nyerte meg a választókerületet, aki 2018-ban éppen a Veres Margit elítélése miatt kiírt időközi választáson lett Balmazújváros független, ellenzéki támogatottságú polgármestere. Ő 2019-ben megerősítette a pozícióját a város élén, többséget szerezve a képviselő-testületben is – ezt pedig előszeretettel hangoztatja kampányában. Az Egységben Magyarországért – Debrecenhez hasonlóan – itt is komoly erőket mozgósított az országgyűlési mandátum elhódításáért. Kampányolt már Hegedüsnek többek között Márki-Zay Péter, Jakab Péter (ő egyedül hat utcafórumot tartott a jelölttel), Karácsony Gergely főpolgármester (három fórumon volt jelen), Dobrev Klára és Donáth Anna. Hegedüs kampányeseményein számban jellemzően kevesebben, de a települések méreteit összevetve arányaiban jóval többen jelentek meg, mint a debreceni ellenzéki gyűléseken. A harmincezres Hajdúböszörményben körülbelül kétszáz ellenzéki szimpatizáns volt Hegedüs Márki-Zay Péterrel közös fórumán.

A választókerületben a személyes megjelenésen túl mindkét jelölt elsősorban villanyoszlopra tett plakátokkal és közösségi médiás tartalmakkal, illetve molinókkal és óriásplakátokkal operál.

A hajdú-bihari 6-osban négy kis párti és kamupárti jelölt van, akik közül komolyabb egyéni kampányt Nagy Zoltán, a Mi Hazánk hajdúböszörményi önkormányzati képviselője folytat. Számos plakátjával lehet találkozni, elsősorban Böszörményben. Rajta kívül a Megoldás Mozgalom, a Munkáspárt–ISZOMM és a Normális Élet Pártja indított jelölteket. Közülük Andorkó Lászlónak, a Gattyán-párt emberének arcképe bukkan fel több helyen.

A látszólag hasonló erőviszonyokat felborítja a médiatúlsúly

Hajdú-Bihar megye e három választókerületében a kampány véghajrájában azt láthatjuk, hogy a vizuális megjelenéseket, a jelenlétet a közösségi médiában és a személyes kampánytevékenységet tekintve nem lehet a Fidesz egyértelmű dominanciájáról beszélni, sőt – főként az utcafórumokon – az Egységben Magyarországért erőteljesebben van jelen. A kevesebb erőforrással rendelkező kis pártok és kamupártok jelöltjei kevésbé észrevehetők, ezek alapján hatalmas meglepetés lenne, ha bármelyikük is megszorongathatná a fideszes vagy az összellenzéki jelölteket.

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az ország más tájaihoz hasonlóan itt is érezhető a Fidesz hatalmas médiafölénye, amelyet a KESMA-hálózathoz tartó Hajdú-bihari Napló és online változata, a Hajdú Online mellett legtöbbször a fideszes vezetésű önkormányzatok sajtótermékei is maradéktalanul biztosítanak – akár a politikusokat megjelenítő fizetett hirdetések formájában. A közösségi médiában a kormányközeli Megafon kampányüzenetei érezhetően gyakrabban jutnak el a felhasználókhoz, mint az Egységben Magyarországért hasonló tartalmai.

XS
SM
MD
LG