Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tüntetés Kubában a rossz életkörülmények miatt


Tüntetők Santiagóban 2024. március 17-én
Tüntetők Santiagóban 2024. március 17-én

A latin-amerikai országban ritkák a demonstrációk, a napokban azonban több százan vonultak utcára az egyre gyakoribb áramkimaradások és az élelmiszerhiány miatt.

A Kuba második legnagyobb városának számító Santiagóban több száz ember vett részt a tiltakozáson, azt skandálva, hogy „Áramot és élelmiszert!” Mások szabadságot követeltek, miközben a Kommunista Párt helyi vezetője beszédet készült mondani egy ház tetejéről.

„Elektromos áram nélkül élni primitív dolog (…) A szúnyogok, a hőség, néha nincs víz. Az emberek már megőrülnek. És ez más problémákhoz is vezet, például erőszakhoz” – húzta alá Yoni Mena, egy 34 éves helyi zöldséges.

Ehhez kapcsolódóan: Száműzetésben vagy börtönben – Elhallgattatott kubai aktivisták egy évvel a tömeges tüntetések után

Mind a hatóságok, mind a résztvevők jórészt békés megmozdulásról számoltak be.

A kormány párbeszédet kezdeményezett a problémák megoldása céljából, ételosztásba kezdett, illetve az áramellátás is valamivel stabilabbá vált a helyi beszámolók szerint.

Vicente de la O Levy energiaügyi miniszter közölte: tisztában vannak azzal, hogy az áramhiány miatt tüntetések robbanhatnak ki.

A vidéki tartományokban élők napi tíz óránál is hosszabb áramkimaradásokra panaszkodnak, ami miatt gyakran főzni sem tudnak.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök, aki csütörtökön ellátogatott a városba, az Egyesült Államokat, valamint a kapitalista médiát hibáztatta a demonstrációkért, emellett leszögezte, hogy készek a párbeszédre az elégedetlen polgárokkal.

A fővárostól, Havannától körülbelül 870 kilométerre, a Karib-tenger partján fekvő Santiagóra egyesek a kubai forradalom bölcsőjeként hivatkoznak.

A koronavírus-járvány, a rossz infrastruktúra, az amerikai vízumszabályok, valamint a nehézségekről, zavargásokról szóló híradások nyomán visszaesett a turizmus a városban.

"Sosem láttam hasonlót!” – Egy 17 éves lányt is elfogtak a kubai tüntetéseken
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:39 0:00

Az Egyesült Államok kereskedelmi embargója és szankciói, illetve a kevéssé hatékony, állami irányítású gazdaság miatt hiány van élelmiszerből, üzemanyagból, gyógyszerből, az elavult erőművek pedig nem képesek ellátni az ország energiaszükségletét.

„Szeretem Kubát. De ez a helyzet borzasztó. Senki nem élhet így” – szögezte le a 48 éves Luz Perez, aki ennek ellenére nem tervez utcára vonulni, mondván, hogy „az erőszak nem old meg semmit”.

Ehhez kapcsolódóan: Kormányellenes tüntetések voltak Kubában

Kubában a 2019-ben jóváhagyott alkotmány biztosítja az állampolgárok számára a jogot a tüntetéshez, a részletszabályok kidolgozása azonban még a törvényhozás előtt hever, a helyzet így bizonytalan.

Szakértők szerint a 2021-es kubai demonstrációk keménykezű hatósági elfojtása miatt sokan kétszer is meggondolják, hogy részt vesznek-e hasonló megmozdulásokban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG