Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondták a Budapestre tervezett Putyin-párti tüntetést


Screenshot a tüntetés egyik szervezőjének megadott, néhány hete létrehozott kamuaccountról 2022. április 21-én
Screenshot a tüntetés egyik szervezőjének megadott, néhány hete létrehozott kamuaccountról 2022. április 21-én

Lefújták a Hősök terére tervezett Putyin-párti tüntetést. A szervezők között előtte azonosították P. Zoltánt. A győri informatikusként bemutatkozó férfi korábban egy oroszok által elkövetett kibertámadás ügyében is előkerült.

Mégsem tartanak április 30-án Putyin-párti tüntetést a budapesti Hősök terén, vette észre a Népszava. Az esemény Facebook-oldalára a lap szerint először kiírták, hogy Lemondott esemény, majd inkább törölték az egészet.

Az esemény ellen korábban tiltakoztak a magyarországi ukrán önkormányzatok és civil szervezetek – erről alább olvashat bővebben –, mindenesetre az ismeretlen szervezők akkor még folytatták a résztvevők toborzását.

Később viszont a szervezők között egyszer csak felbukkant egy bizonyos P. Zoltán, aki a HVG és Népszava szerint is jó eséllyel azonos azzal a P. Zoltánnal, akinek a neve egy 2014-es orosz kibertámadás ügyében is előkerült.

Hogy kerülhetett hozzá az adathalász domain?
2014-ben a magyar kormányzati oldalak gov.hu végződéseire nagyon hasonlító mail.hm.qov.hu címet felhasználva indíthattak adathalász kibertámadást a Honvédelmi Minisztérium ellen az orosz titkosszolgálatok. Erről a tárca nem válaszolt a Népszava kérdéseire, és a hatóságok sem indítottak vizsgálatot. A qov.hu domain később ismeretlen módon egy bizonyos P. Zoltánhoz került. A lap elérte a férfit, aki tagadta, hogy bármi köze lenne a kémkedési ügyhöz, de arról nem beszélt, honnan szerezte a domaint. Emellett azt állította magáról, hogy Győrben él, és informatikus.


A HVG megjegyzi, hogy az orosz titkosszolgálatok egyik kiemelt célja a háború kezdete óta az, hogy a nyugati közvéleményben elültesse a kételyt, hogy esetleg nem is az orosz kormány az agresszor Ukrajnában, hanem bárki más, például az EU vagy a NATO.

A hasonló célokat segítő akciók szervezői rendszerint igyekeznek rejtve maradni, amit semmi sem indokolna egy demokráciában, ha épp a véleményük kinyilvánítása érdekében szerveznének nyílt megmozdulásokat.

Frissítés: Lehet, hogy mégis megtartanak egy tüntetést, a titokzatos szervezők a rendőrségnél nem mondták le a megmozdulást, és új Facebook-eseményt is létrehoztak, írta az RTL. Az esemény leírásában az áll, hogy április 30-án a budapesti Szabadság téren megtartják a Putyin-párti tüntetést.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG