Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tüntetések és letartóztatások Franciaországban a lefejezett tanár miatt


Párizsi megemlékezés Samuel Patyról, a meggyílkolt történelem tanárról 2020. október 18-án.
Párizsi megemlékezés Samuel Patyról, a meggyílkolt történelem tanárról 2020. október 18-án.

A francia hatóságok több embert őrizetbe vettek, miután pénteken egy fiatal bevándorló brutálisan meggyilkolt egy tanárt, amiért Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat mutatott a diákjainak.

Több ezer ember emlékezett meg Párizs központjában és más francia városokban arról a tanárról, akit egy csecsen fiatal fejezett le, mert Mohamed prófétáról szóló karikatúrákat mutatott a diákoknak, éppen a szólásszabadságról szóló tanórán.

A 47 éves Samel Patyt Abdullah A. 18 éves, Moszkvából érkezett csecsen menekült ölte meg, a fiatal férfit nem sokkal a gyilkosság után agyonlőtte a rendőség.

A tüntetők “Nem a totalitárius gondolkodásra!” és “Tanár vagyok” feliratú transzparensekkel vonultak fel. Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter pedig szolidaritást és nemzeti egységet sürgetett azt kérve, hogy “mindenki támogassa a tanárokat”.

Voltak, akik a tanár ellen kampányoltak

A rendőrség több embert letartóztatott, köztük egy ismert iszlamista szélsőségest, a feltételezett elkövető családtagjait és Paty egyik diákjának apját, aki a tanár ellen mozgósított.

Samel Patyt október 16-án fejezte le a csecsen fiatal egy iskola előtt, Párizs északi külvárosában, Conflans-Sainte-Honorine-ben. Az elkövető Oroszországban született, az északnyugati Evreux városban élt és nem volt a biztonsági szolgálatok megfigyelési listáján.

A gyilkosság közfelháborodást váltott ki Franciaországban, az esetet elítélte Emmanuel Macron francia elnök és a politikai pártok is.

Keményebb hatósági fellépés jöhet az iszlamista gyűlöletbeszéd ellen

Gerald Darmanin belügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy körülbelül 80 nyomozás folyik online gyűlöletbeszéd miatt.

A miniszter azt mondta, hogy a hatóságok vizsgálják, feloszlassanak-e egyes csoportokat a francia muszlim közösségen belül azt követően, hogy gyűlöletkeltéssel vádolták meg őket.

Rendőrségi akciók voltak és lesznek is, több tucat személy ellen” - mondta Darmanin az Europe 1 rádiónak.

A vélemény szabadsága vagy szentségtörés?

Paty a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló órán mutatta be diákjainak a Mohamed prófétát ábrázoló képeket, ami több muzulmán szülőt felháborított. Az iszlámban szentségtörésnek számít a próféta bármely képi ábrázolása.

Gerald Darmanin arról is beszélt, hogy a tanár iskolájában tanuló egyik diáklány apja és egy ismert iszlamista szélsőséges is a tanár meggyilkolására buzdított.

Úgy tűnik, hogy fatvát mondtak ki a tanárra” - mondta a belügyminiszter.

Több száz külföldit toloncolhatnak ki

Egy név nélkül nyilatkozó forrás közben azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Franciaország 231, a kormány megfigyelési listáján szereplő szélsőséges vallási nézeteket valló külföldi személy kiutasítására készül.

Az egész országot megrázó gyilkosság hasonlít arra a támadásra, amit öt évvel ezelőtt a Charlie Hebdo szatirikus magazin szerkesztősége ellen hajtottak végre, miután az újság Mohamed prófétáról szóló karikatúrákat publikált.

Franciaországban az utóbbi években több támadást hajtottak végre iszlamista szélsőségesek. Az országban mintegy ötmillió muszlim él, köztük menekültstátuszt kapott csecsenek is. Ez Nyugat-Európa legnagyobb muszlim közössége.

A Reuters és az AFP tudósításai nyomán.

XS
SM
MD
LG