Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tüntetések Lengyelországban az abortusztörvény szigorítása miatt


A rendőrség elállja a Jarosław Kaczyński lengyel kormányfőhelyettes házához vezető utat a tüntetők előtt akik az abortusztörvény további korlátozása ellen tiltakoztak Varsóban 2020. október 23-án.
A rendőrség elállja a Jarosław Kaczyński lengyel kormányfőhelyettes házához vezető utat a tüntetők előtt akik az abortusztörvény további korlátozása ellen tiltakoztak Varsóban 2020. október 23-án.

Könnygázzal oszlatták a tüntetőket Varsóban, ahol a kormány lemondását követelték. Az Alkotmánybíróság rábólintott a jobboldali képviselők javaslatára, amely szinte teljesen megtiltaná a terhesség megszakítást Lengyelországban.

15 embert vettek őrizetbe azon a tüntetésen, ami azután robbant ki, hogy a lengyel Alkotmánybírság zöld utat adott az abortusz majdnem teljes betiltásának.

Az erősen katolikus országban a taláros testület október 22-én alkotmányellenesnek nyilvánította a beteg magzatok művi vetélését. Lengyelországban eddig beteg magzatra hivatkozva végezték a legtöbb abortálást. Európában egyébként eddig is a lengyel abortusztörvény volt a legszigorúbb.

Országszerte tüntettek

A döntést követően alig néhány óra alatt tüntetők százai gyűltek össze a kormányzó Jog és Igazságosság Párt irodája előtt, valamint a miniszterelnök-helyettes, Jarosław Kaczyński háza előtt. A demonstrálók a kormánytávozását követelték.

A rendőrök körülzárták Kaczyński házát és többször is összecsaptak a tüntetőkkel. Az egyenruhások könnygázzal oszlatták a tömeget, 15 embert pedig őrizetbe is vettek. Az ország több városában, így Gdanskban, Krakkóban, Lodzban és Poznanban is demonstráltak. A tüntetéseket 23-án este is folytatják.

Élet védelméhez való jogra hivatkoztak

Az Alkotmánybíróság a jobboldali képviselők kezdeményezésére úgy reagált, hogy a beteg magzatok művi vetélése sérti az alaptörvény azon rendelkezését, mely szerint minden emberi életet meg kell védeni. A testület érvelése szerint „az emberi méltóságot nem lehet megvédeni az emberi élet védelme nélkül”.

13 alkotmánybíró közül mindössze kettő nem támogatta a szigorítást, ami így lényegében teljes abortusztilalmat jelent.

A lengyel egészségügyi minisztérium adatai szerint 2019-ben több mint 1 100 abortuszt végeztek, többségüket beteg magzatra hivatkozva. A tilalom miatt sok lengyel nő vélhetően külföldön végeztet terhességmegszakítást.

XS
SM
MD
LG