Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Türkmenisztánban beköszöntött „a Védelmező Korszaka”, de az új évben is maradnak a régi gondok


Türkmenisztán elnöke, Gurbanguli Berdimuhamedov lóhátón ünnepelte az ország függetlenségének harmincadik évfordulóját Aşgabatban 2021. szeptember 27-én, hétfőn
Türkmenisztán elnöke, Gurbanguli Berdimuhamedov lóhátón ünnepelte az ország függetlenségének harmincadik évfordulóját Aşgabatban 2021. szeptember 27-én, hétfőn

Türkmenisztán a 2022-es évet az „Arkadaggal (Védelmezővel) rendelkező emberek korszakának”, azaz Gurbanguli Berdimuhamedov elnök évének nyilvánította. Ő hazai utazással és egy beszéddel kezdte az új évet, amelyben Türkmenisztán további „fényes sikereiről és teljesítményéről” beszélt, és nem tett említést az ország masszív gazdasági gondjairól.

Miközben az autoriter kormányzás és a korrupció miatt lángba borult a szomszédos Kazahsztán, Türkmenisztán elnöke és kézi vezérelt parlamentje újabb szlogennel próbálja erősíteni a személyi kultuszt és elterelni a figyelmet a gazdasági bajokról.

A parlament és az állami média nemrégiben üdvözölte azokat a „nagyszerű sikereket”, amelyeket a nemzet a gazdaságban, a politikában és az élet más területein ért el a „hős védő” vezetése alatt, akinek diktatórikus uralma 2006-ban kezdődött.

Berdimuhamedov a déli Mari körzetbe tett munkalátogatással kezdte az új évet, nem sokkal azután, hogy újévi beszédet mondott arról, hogy Türkmenisztán tovább halad előre „a siker és a teljesítmény fényes ösvényén”.

Amit került: a széles körű munkanélküliség, a megfizethető élelmiszerek hiánya és az infláció említése, ami sok egyszerű türkmént a szegénység szélére sodort, és milliókat kényszerített arra, hogy elhagyja az országot.

„Tavaly fenntartható gazdasági növekedést értünk el és számos nagyszabású projektet indítottunk el” – mondta az elnök.

„Számos szociális és ipari létesítményt építettünk és helyeztünk üzembe, miközben több ezer boldog család költözött új otthonába” – sorolta az óév vívmányait.

A fővárosban, Aşgabatban meredeken emelkedett a gyümölcs és a zöldség ára (archív fotó)
A fővárosban, Aşgabatban meredeken emelkedett a gyümölcs és a zöldség ára (archív fotó)

Az elnök elővette Édes haza, Türkmenisztán című új versét is, amely „napsütéses helyként” írja le a közép-ázsiai országot, ahol „a gyerekek vidáman énekelnek” és az emberek élvezik az „élet kényelmét”.

Sok hétköznapi türkmén azonban azt mondja, hogy mindennapjai épp hogy nem örömteliek (és a kazahsztáni események fényében valószínűleg még jobban elgondolkodik erről, különösen azért, mert a kazahok életszínvonala magasabb, mint a türkméneké).

Lebap tartományban az új év számos élelmiszer esetében újabb áremelkedést hozott – mondta el több lakos a Szabad Európa türkmén szolgálatának.

Az olyan alapvető élelmiszerek, mint a kenyér, a liszt, az étolaj és a tojás harminc-ötven százalékkal drágult – jelentették a Szabad Európa tudósítói a Lebapban élő vásárlókra és boltosokra hivatkozva.

A növényi olaj ára például a decemberi tíz dollárról literenként 13,40 dollárra ment fel, mire az újévi ünnepek után ismét kinyitottak a boltok és a bazárok.

A tojás darabja a korábbi 0,80 dollár helyett január 1-jén már közel 1,30 dollárba került. Mind a piacokon, mind az állami tulajdonú élelmiszerüzletekben emelkedtek az árak, pedig utóbbiakban olcsóbbak az alapvető élelmiszerek.

A fővárosban, Aşgabatban a zöldség és a gyümölcs ára szinte egyik napról a másikra – közvetlenül az újévi ünnepségek előtt – ment fel, jelentették a Szabad Európa tudósítói.

Türkmenisztán térképe – az ország stratégiai fontosságú helyen fekszik
Türkmenisztán térképe – az ország stratégiai fontosságú helyen fekszik

A friss paradicsom kilója például 1,40 dollárról két dollárra, az uborka ára pedig 2,30 dollárról 2,60 dollárra emelkedett – mondta tudósítónk. A kivi ára száz százalékkal, kilogrammonként 4,30 dollárról 8,60 dollárra ugrott.

Az áremelkedések jelentősen megterhelték az egyszerű türkmének családi költségvetését, akiknek többsége már így is szinte minden jövedelmét élelmiszerre költi, mert „egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak semmi mást” – mondta egy aşgabati lakos.

„Sokan kenyéren, rizsen, hajdinán és zöldségeken élnek, húst nem vásárolnak, leszámítva, hogy időnként támogatott árú csirkét vesznek az állami boltokban” – mondta egy nő, aki biztonságára hivatkozva névtelenséget kért.

A hús átlagára Aşgabatban változatlanul húsz dollár kilónként. Mindez luxuscikké teszi, mivel a közszférában dolgozók bére körülbelül havi 370-430 dollár.

A munkanélküliség széles körben elterjedt Türkmenisztánban, becslések szerint harminc–hatvan százalékos. Még azok is, akiknek van munkájuk, gyakran panaszkodnak arra, hogy nem kapják meg időben a fizetésüket.

Hatodik éve tartanak az élelmiszergondok

2016-ban kezdődött a megfizethető élelmiszerek hiánya Türkmenisztánban, miután a gázban gazdag ország állami költségvetését súlyosan érintette a szénhidrogénárak globális visszaesése.

A válságot tovább súlyosbították a Covid–19-pandémia gazdasági következményei, bár a kormány eddig egyetlen koronavírusos esetet sem ismert el.

Berdimuhamedov a Független Államok Közössége év végi, szentpétervári csúcsán úgy fogalmazott, hogy mindez az orosz vakcináknak köszönhető. Független médiumok szerint azonban Türkmenisztánra is lesújtott a járvány. Az elnök kormánya emellett azt állította, hogy nyolcvanszázalékos az átoltottság – annak nyomán, hogy tavaly nyáron elnöki rendelet tette kötelezővé a védőoltást.

Türkmenisztánban az áremelések a problémákat nyíltan nem említő vagy elismerő hatóságok előzetes bejelentése vagy magyarázata nélkül történnek. Hasonló dolog vezetett robbanáshoz az üzemanyag drágulása miatt Kazahsztánban.

Az állami média az elmúlt napokban terjedelmes tudósítást közölt az elnök mari útjáról, ahol meglátogatta a Galkinis gázmezőt, részt vett egy gyár megnyitó ünnepségén és találkozott helyi pásztorokkal. Egyikük elmondta neki, hogy a közelmúltbeli nagy esők nyomán lesz mit legelnie az állatainak. Mindez ellentmond egy orosz meteorológiai oldal adatainak, amely szerint 2021 az egyik legszárazabb év volt Mari tartományban.

Az állami televízió eközben még mindig olyan felvételeket mutat, amelyeken Berdimuhamedov otthon ünnepli az új évet családjával, ahol felolvassa legújabb versét, mielőtt unokája, Kerimguli előadja a türkméneknek szóló legújabb dalát.

Írta Fanagis Najibullah, a Szabad Európa Türkmenisztáni Szolgálata aşgabat és lebapi tudósítói anyagai alapján.
XS
SM
MD
LG