Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Donald Tusk: Próbára teszi a lengyel–izraeli kapcsolatot a segélymunkások halálát okozó légicsapás


A World Central Kitchen nevű segélyszervezet autója Gázában, amely légicsapást szenvedett 2024. április 2-án
A World Central Kitchen nevű segélyszervezet autója Gázában, amely légicsapást szenvedett 2024. április 2-án

Az előző napi gázai légitámadásban a World Central Kitchen (WCK) segélyszervezet hét munkatársa vesztette életét, akik között amerikai, ausztrál, brit és lengyel állampolgárok is voltak.

Donald Tusk lengyel kormányfő erre reagálva azt üzente izraeli kollégájának, Benjámin Netanjáhúnak, hogy a történtek próbára teszik a két ország közötti szolidaritást.

„Az önkéntesek elleni tragikus támadás és az önök reakciója érthető haragot szül” – írta a korábban Twitterként ismert X-en.

Ehhez kapcsolódóan: Nemzetközi orvoscsoport: Rendkívül súlyos hatással van a háború a palesztin gyerekekre

Az izraeli védelmi miniszter „súlyos hibának” minősítette a humanitárius szállítmányok célba juttatásán dolgozó civilek halálát okozó légicsapást.

Radosław Sikorski, a lengyel diplomácia vezetője arra figyelmeztetett, hogy az incidens fokozhatja az antiszemita érzéseket hazájában, ezért bocsánatkérésre, valamint kártérítés megfizetésére szólította fel a zsidó államot.

„Ha igaz, hogy szándékosan vették célba a konvojt, mert állítólag egy terrorista is a tagja volt, ekképp pedig civilek életét áldozták fel, akkor nem tudok olyan politikai rendszerről, amelyben ez igazolható lenne” – jelentette ki.

„Nyilvánvalóan nincs rendben valami az izraeli hadsereg fegyverhasználatra vonatkozó szabályaival. Nem lehet bagatellizálni ezt az ügyet azzal, hogy egy háborúban ilyen dolgok történnek, ahogy tegnap Netanjáhú mondta” – tette hozzá.

A légitámadást széles körben elítélték, Joe Biden amerikai elnök például arról beszélt, hogy Izrael „nem tett eleget a segélymunkások védelméért”, míg António Guterres ENSZ-főtitkár lelkiismeretlenséget emlegetett.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG