Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetközi orvoscsoport: Rendkívül súlyos hatással van a háború a palesztin gyerekekre


Kórterem a Kamal Advan kórházban a Gázai övezet északi részén 2024. március 2-án
Kórterem a Kamal Advan kórházban a Gázai övezet északi részén 2024. március 2-án

A Gázai övezetbe látogató csoport tagjai a legrosszabbra készültek, azonban a helyzet súlyossága még így is sokkolta őket elmondásuk szerint.

Egy Jordániából érkező gyerekorvos arról számolt be a palesztin enklávé középső részén fekvő Deír al-Balah kórházából, hogy egy csecsemő agysérülésbe halt bele egy izraeli légitámadást követően, míg az unokanővére jelenleg is az életéért küzd, miután lerobbant az arca egy része ugyanebben a csapásban.

Eközben egy másik, tíz év körüli kisfiú a szüleit kereste fájdalmában üvöltve, nem tudva még, hogy meghaltak. Mellette volt a nővére, akit először nem is ismert fel, mert szinte az egész teste megégett – folytatta.

A férfi tagja annak a nemzetközi orvoscsoportnak, amelyik nemrégiben Gázába érkezett, ahol a korábbi harminchat kórház mindössze harmada működik jelenleg, és ezek is csupán részben. A többi bezárásra kényszerült, súlyos károkat szenvedett vagy az elégtelen üzemanyag- és gyógyszerellátás miatt alig funkcionál.

Ennek nyomán a megmaradt egészségügyi intézmények túlterheltté váltak, márpedig ezekben is óriási hiány van eszközökből és dolgozókból. Az intenzív osztályok ágyait jórészt gyerekek foglalják el, akik közül sokan oxigénellátásra szorulnak.

„Az időm nagy részét gyermekek újraélesztésével töltöm itt. Mit mondhat ez el minden más kórházról a Gázai övezetben?” – tette fel a kérdést.

Egy szintén Jordániából érkező ápoló arról beszélt, hogy sokkolta a túlzsúfoltság, közel sincs elég kórterem, ágyak vannak a folyosón, a betegek és a sebesültek matracon vagy takarón fekszenek a földön.

Ehhez kapcsolódóan: Gyerekek halnak éhen a Gázai övezetben

Egyelőre nem vezettek eredményre a katari és egyiptomi közvetítéssel zajló tárgyalások, amelyek célja egy újabb tűzszünet és fogolycsere lenne, illetve a segélyszállítmányok célba juttatásának biztosítása.

A Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael vessen véget a háborúnak, és vonuljon ki a területről, ám ezt Jeruzsálem visszautasítja, leszögezve, hogy addig nem nyugszik, amíg teljesen fel nem számolja a zsidó állam elpusztítására felesküdött szélsőséges szervezetet.

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy szélsőséges fegyveresek a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek, körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 130 továbbra sem jutott haza. Mintegy harmincan valószínűleg már meghaltak, nagyjából százan lehetnek még életben.

A pusztító hadműveletek nyomán a 2,3 milliós helyi lakosság nyolcvan százaléka lakóhelye elhagyására kényszerült.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint a halálos áldozatok száma már átlépte a 32 ezret, nagy részük civil.

Ehhez kapcsolódóan: Átlépte a harmincezret a halottak száma a Gázai övezetben

Izrael többször leszögezte, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolta a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból. A hadsereg tájékoztatása szerint eddig mintegy 13 ezer fegyveressel végeztek, erre viszont nem mutattak be bizonyítékot.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG